Въздействието, Което Има Студената Вода върху Твоето Здраве

photo-1452794441448-9a21ecfff6e3

Потапянето в студена вода активира силата на тялото да се самолекува. Тази сила може да облекчи симптомите на много физически неизправности и да повиши здравето и благосъстоянието. Редовното приложение на това действие може дори да осигури положителни дългосрочни промени в имунната, храносмилателната, сърдечно-съдовата и лимфната система.

Тук ще разгледаме отблизо пет начина, по които студената вода въздейства на човешкото тяло:

Подобрява лимфната циркулация

Лимфната система е мрежа от съдове, която защитава тялото, помага за изхвърлянето на излишните вещества от тялото, както и бактерии и микроби от клетките. Различно от кръвта, която непрестанно се движи нагоре-надолу по тялото посредством сърцето, лимфната течност си няма орган, който да я изпомпва. Вместо това лимфната система разчита на мускулите, които да движат тази течност по съдовете. Ако не тренираш или ако твоята лимфна система стане забавена и един вид неефикасна, течността ще застои, токсините ще се увеличат, превръщайки се в настинки, ще възникнат болки в ставите, които могат дори да се превърнат в инфекции.

Студената вода кара лимфните съдове да се съкращават като по този начин лимфната течност се изпомпва по тялото, пречиствайки го. Това от своя страна ускорява процеса на белите кръвни клетки да атакуват и унищожат нежеланите субстанции в течността. До известна степен този процес наподобява на ефекта на доминото: студена вода – лимфна система – имунна система – здраве – щастие.

Подобрява кръвообращението

Рядко ни идва наум за кръвообращението, но това е една много важна част, от която зависи нашето благосъстояние. Слабото кръвообращение не само, че кръвта забавя движението си, но и афектира сърцето. Това най-вече може да доведе до умора, главоболие, високо кръвно налягане, схващане на мускулите, а дори и сърдечен удар или инфаркт в най-лошия случай. От друга страна, когато кръвообращението е нормално, можем да подобрим здравето си, както и работата на мозъка, да ускорим имунната си систмеа и метаболизма и да си подарим сила и енергия, с които да живеем така, както бихме искали.

Как да подобриш кръвообращението си? Упражненията и правилната хранителна диета са двата добре познати начина, но има и още един – студената вода. Потапяйки тялото си в студена вода, кръвта се втурва към жизненоважните органи, за да ги заобиколи. Сърцето започва да изпомпва кръв по-бързо, движейки кръвта из цялото тяло.

Намалява възпалението на мускулите

Някога да си бил част от високо натоварваща тренировка и на следващата сутрин да си се събуждал с ужасни болки? Някога да си опитвал някакъв нов тип физическа дейност по време, на която мускулите ти пулсират? А установявал ли си, че изморителната ежедневна работа те кара да се чувстваш неприятно с дни наред? Този физически дискомфорт е познат като миозит и за много тази болест е толкова болезнена, че те често прибягват към неправилното лечение, само и само болката да спре.

Научно доказано е, че студената вода помага в такъв случай. Тя намалява температурата на тъканта и свива кръвоносните съдове. Това помага намаляването на възпалението и подуването, дори кара нервните окончания да облекчат,каквато и да била болка. Това обяснява причината, поради която атлетите влизат във вана с ледена вода. Не трябва да си атлет, за да се възползваш от тази способност на студената вода.  С взимането на студен душ подпомагаш намалянето навъзпалението и болезнеността от всяка една физическа дейност. Превръшайки това в обичай, ще разбереш, че не са ти нужни никакви хапчета, защото си открил лесен и естествен начин за възстановяване.

Прави те по-щастлив

Чувстваш ли се тъжен? Вземи си студен душ. Може и да звучи нелепо, но ползата от това всъщност е много по-голяма, отколкото си мислиш, когато стане въпрос за повдигане на настроението.

Проучване от 2007 открило, че студеният душ помага за лечението на депресия, а когато е превърнат в обичай, действа по-добре, отколкото предписани медикаменти. Причината за това, казано с прости думи, е, че студената вода ускорява потока от невротрансмитери, които повдигат настроението ти, и това те кара да се чувстваш по-щастлив. Друго проучване, което анализирало ефектите от редовното зимно къпане при плувци, показало, че след четири месеца постоянно плуване в студени води, доброволците се чувствали по- енергичн и по-активни, отколкото преди това..

Следващия път, когато се почувстваш тъжен, помисли дали не е добра идея да си вземеш един студен душ или защо не и една ледена плажна баня…

Помага за по-бързото отслабване

Редовната студена баня доказано ускорява метаболизма. Не само, че кара тялото ни да работи по-силно, за да ни стопли, горейки по този начин калории, но и има неочаквано добро влияние върху определени мазнини, които произвежда тялото ни.

Според изследване от 2009 студената вода допринася произвеждането на кафява мастна тъкан, която е добрите мазнини, които тялото ни произвежда, за да ни топли. От друга страна подпомага елиминирането на бялата мастна тъкан, която се лепи около талията и бедрата ни, когато консумираме прекалено много калории.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *