Как да Откриеш Своето “Защо” в Живота

photo-1415509038608-afca35072cff

През 1981 след като работих в Life of Georgia в продължение на година, ме преместиха в програмата за обучение за ръководство. Една мила и много интелигентна млада дама на име Лован беше наета на старата ми позиция. Влюбихме се един в друг. Година по-късно се оженихме. Сега, 30 години по-късно, все още мога искрено да заявя, че тя е най-хубавото нещо, което някога ми се е случвало.

Тя също така промени вижданията ми за бъдещето. Не бях толкова мотивиран и стремглав. Дори обмислях плана, ако ми останат достатъчно пари след като си платя наема и сметките, да се позабавлявам през уикенда. Но сега бях женен. Имаше и друг човек, за когото трябваше да мисля. Не бях женен, за която и да е, а за Лован. Изведнъж моето “защо” в живота драстично се промени.

Немският философ Фридрих Ницше веднъж е казал: “Този, който има своето защо, може да устои, на каквото и да е.” Твоето “защо” е нещото, което те мотивира да ставаш всяка сутрин и да работиш малко по-усилено, за да получи малко повече. Това е нещото, което ти дава сили дори в дните, когато едиственото, което искаш да направиш, е да се покриеш през глава със завивките и да останеш скрит от света. Това “защо” може да се промени през годините, когато се ожениш, когато имаш семейство, когато трябва да се грижиш за възрастните си родители и т.н. Въпросите, които трябва да си задаваш обаче, за да останеш фокусиран и да превъзмогнеш неизбежните препятствия, си остават едни и същи. Кои са те?

1. Какво означава за мен успехът?

Определението ти за успех си е твое лично и на никого другиго, затова не се нуждаеш от одобрението на други или да трябва да го криеш, за да угодиш на интересите на други. Трябва да знаеш какво означава за теб успехът или никога няма да знаеш каква е крайната ти цел или защо се стремиш към дадена крайна цел. Ако определяш успеха като възможност да плащаш ипотеката и тока всеки месец и това те мотивира, няма нищо лошо в това.

Веднъж след като си открил своето “защо”, порови малко повече и се запитай защо точно това е за теб успехът. Колкото по-дълбоко се ровиш, толкова по-ясно ще ти става и толкова по-мотивиран ще бъдеш, за да успееш.

Какво истински ме вълнува?

Уменията и това, което те вълнува често биват бъркани помежду си. Може да бъдеш много добър в това, което правиш, но не само да не те вълува, това, което правиш, а и напълно да го ненавиждаш. Затова запитай се дали това, което правиш е в интересите ти. Ако не, какво е това нещо, което те кара да настръхнеш всеки път? Какво те кара да продължаваш напред и да бъдеш амбициран?

Ще октриеш повече лично и професионално удоволствие на мястото, където дарбата и талантът се срещат с нещото, което най-силно те вълнува. Това е мястото, където ще намериш своята мотивация и ще имаш възможност да я поддържаш.

Ако парите не бяха от значение, какво щях да правя?

До известна степен парите са водещи за всички ни. Може би не е най-важното нещо, което движи нещата, но определено знаем, че са важни. Замисли се над това, което работиш и се запитай дали би го правил, ако парите не бяха от значение. Какво щеше да правиш? Бъди реалист – няма да можеш да бъдеш професионален атлет или модел, но представи си каква щеше да бъде ситуацията, ако това, за което си мечтаеш, беше реалност.

Как ще поработиш над това? Как ще промениш настоящата ситуация, за да постигнеш крайната си цел? Вероятно няма да е нещо, което да направиш за едно денонощие, но може да е това “защо”, което да те кара да ставаш рано сутрин и те мотивира да даваш всичко от себе си, за да осъществиш бъдещето, за което така силно бленуваш.

Едното най- голямо мое “защо” в живота беше да направя Лован горда. Старая се да го направя, както в личния, така и в професионалния ни живот. Това е нещото, което ме вълнува истински и когато я направя горда, се чувствам така сякаш съм успял. Едва ли ще постигнеш целта си, ако не се отдадеш изцяло на своето “защо”. Ако това е твоето истиснко “защо”, то нищо не би ти се опряло, за да му отговориш.

Джон Адисън, “Success”

Свързано: 10 Въпроса, Които Всеки Амбициозен Човек Трябва да си Задава

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *