8 Лични Качества, Нужни за Успех (Твоето IQ Не е Едно от Тях)

photo-1427460310200-a6df483f9393

Според проучване, личните качества на даден човек са по- точни предсказатели за неговия успех, отколкото коефициентът му на интелигентност.

Възможно ли е интелигентността да е надценена? Въпреки че усета за усвояване на знания е несъмнено ценен белег в професионалния и личния живот, проучвания показват, че има други много по- важни фактори, отнасящи се до успеха и задълженията ни. В действителност, Институтът по технолии “Карнеги” твърди, че 85% от финансовия успех се дължи на уменията, отколкото само на умствените способности.

Проучване на доктор Артур Поропат определя пет лични белега, взимайки под внимание и коефициента на интелигентност, които показват подобрение в резултатите от теста. Разбира се, ученето е препоръчително, но добросъвестността, откровеността, любезността, интереса към външния свят и емоционалната стабилност също играят много важна роля.

В работната среда, мисълта за добра работа в екип и личностно развитие би трябвало да са ключовите приоритети, а не задни мисли относно придобиването на технически знания. Емоционалното съзнание към теб, колегите и клиентите ти стои в основата на стратегията за ефикасно професионално развитие. Във връзка с това трябва да направиш тези две неща:

  1. Опознай себе си. Контролирай емоциите си, открий сферите, в които имаш нужда от усъвършенстване като практикуваш и изучаваш, приемай грешката или загубата като урок и се цели към израстване.
  2. Опознай другите. Изслушвай техните идеи и нужди, разработвай ги наум дори и да не ти харесват, позволи на колегите и клиентите ти да видят твоята отдаденост.

Любопитството е в значителна степен подценено характерно качество, което води до разбиране, разширява светогледа и окуражава другарските отношения. Като отделяш време, за да се учиш и развиваш личните качества, изброени по-долу, инвестираш в себе си. Така наречените “меки умения” са всъщност основни за процъфтяването в света на бизнеса. Отвореният към света ум е безкрайно по-ценен от този, претъпкан със сухи факти, неспособен на адаптация.

                    Свързано:  6 Полезни Умения на Самостоятелно Развили се Милионери

 

Често сме подвеждани в това, че необикновеното IQ е единственото средство към успеха. Проучванията казват друго. Според резултатите се разбира, че емоционалната интелигентсност е всъщност тази, която има по- голям принос в успеха.

От изследванията става ясно, че хора с развити лични качества имат по-голям шанс към успех. За такива качества се смятат и гореспоменатите белези, “великолепната петорка” на доктор Поропат (добросъвестност, откровеност, любезност, интерес към външния свят и емоционална стабилност).

В допълнение ще споменем отново и проучването на Института по технологии “Карнеги”, от което става ясно, че 85% от финансовия успех се дължи на уменията на хората, а останалите 15% са хората, които са постигнали успех единствено чрез знание.

Интелигентността може да те доведе до определено място по пътя към успеха, но трудолюбието и социалните умения са ключът към върха. Ето и осемте лични качества, които ще са ти от голяма полза, ако искаш да покориш върха:

1. Самоконтрол

Когато контролираш емоциите си успешно, ти си способен  и да се справяш с негативни ситуации по- скоро на разумно, отколкото на емоционално ниво. Когато започнеш да мислиш известно време преди да поемеш някакво действие, това означава, че вече правиш първата стъпка към успеха във всяка една сфера от живота ти.

2. Развитие начина на мислене

Хората с развит начин на мислене приемат предизвикателства с отворени обятия. Те не само вярват пламенно в успеха си да надделеят над каквото им се изпречи, но и превъзхождат тези, които нямат тази черта дори и да имат по-висок коефициент на интелигентност.

3. Издръжливост

Интелигентността е възхитителна, но да бъдеш неспособен да се справяш с нещо нередно не е. Вместо да се поддават на провал, издръжливите и гъвкави хора приемат факта, че нещо не е проработило и търсят друго успешено разрешение.

4. Страст

Знанието е чудесна първа стъпка, но непреклонната страст е гарантираната черта, която ще те отведе право към успеха. Преследвайки нещо, защото само си добър в него, а не защото си пламенен към него не би те отвело до върха.

5. Съпричастие

Поставяйки се на мястото на твой колега или клиент, ще ти помогне да изградиш добра връзка помежду ви. Има значителна разлика между това да кажеш: “Разбирам Вашата гледна точка.” и “Не сте прав.”, а второто определено ще прекъсне връзката.

6. Добросъвестност

Добросъвестните хора са дисциплинирани, услужливи и отлични в планирането. Вместо те имат всичко, което им е нужно, преди да са започнали задачата, защото правят усилие всичко да бъде наред.

7. Желание за опит

Ако си любопитен за това как работят нещата и защо е така и обичаш да разкриваш отговорите, то тогава ти успеха ти е четири пъти по- сигурен, отколкото на твоите колеги, които в този момент са на лекции.

                    Свързано: 7-те Страхове, Които Всеки Трябва да Превъзмогне

8. Социални умения

Ти можеш да свързваш, управляваш екип и да сплотяваш хората, всичко това докато оставаш фокусиран. Да имаш социални умения означава повече от това да бъдеш дружелюбен. Означава да бъдеш емоционално опитен в каквато и да е ситуация. Тов в края на краищата означава успех.

 

Докато фактите, които предполагат, че интелектът може да бъде усвоен, са малко, личните качества могат да бъдат развити и усъвършенствани със сигурност. С отдадеността и отговорността, които ще влагаш, ти можеш да бъда бъдеш наравно с успяващите пръщяши от ум твои съперници. Кой знае, може и да ги надминеш…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *