8 Измислици за Продуктивността

photo-1454165804606-c3d57bc86b40

Всички знаем онези малки неща, които винаги отвличат вниманието ти по време на работа. Точно покрай тях постоянно измисляме начини, с които опитваме да увеличим оставащото ни време за работа. Какво става обаче, ако тези идеи не са били правилни? Какво се случва, ако не реазлизираш правилно тези идеи?

Това са няколко не толкова добри идеи, които ще те накарат да се замислиш и да разбереш какво би било най- добре за изпълнението на задачите ти.

1. Направи си списък със задачи

Реалност:  Списъците със задачи, наистина могат да те правят организиран и да ти помагат в изпълнението на работата. Обаче единствено помагат, когато имаш правилен подход към него. Наскоро е направено проучване, в което са били помолени гимназисти да си определят крайни срокове и е открито, че тези, които си наложили стриктни дати, се справили по-добре. Тези, които си дали прекалено много време, за да изпълнят задачите си, се справили толкова зле, колкото и тези, които не са си наложили никакъв краен срок. Напиши какво трябва да свършиш, но след това провери и какво всъщност си изпълнил от написаното. Знаейки какво точно си изпълнил, ще те окуражава и ще те държи в течение с нещата.

2. Трябва да се стегнеш и да свършиш работата докрай

Реалност:  Може би си мислиш, че почивка не е нужна, когато имаш някоя дълга и сложна за изпълнение задача. Всъщност проучване разкрива, че кратките почивки водят до 16% увеличение на фокусирането върху работата. Затова по-добре работи за 90 минути с леки почивки от време навреме. По този начин пречистваш мислите си и се разтоварваш дори да се разтъпчеш набързо из офиса, стаята или на чист въздух.

3. Ако правиш много неща наведнъж, ще бъдеш по-експедитивен

Реалност:  Често, когато се опитваме да направим всичко, постигаме свършването на едва половината от цялата работа. Опитвайки се да се справиш с няколко задачи едновременно, ти се стресираш и губиш повечето от времето си. Вместо това прави нещата едно по-едно. Повярвай, може и да ти отнеме малко повече време, но резултатите ще бъдат определено по-задоволяващи. За начало се концентрирай върху най-важното.  Изпълнявайки задълженията си едно по едно, ти ще се чувстваш по-мотивиран и ще имаш усет за постижение.

4. Упражненията ще те направят безгрешен

Реалност:  Единствено точното упржанение ще те доведе до подобрения. Както експерти са изтъкнали, когато стреляш безцелно по мишени не е толкова полезно, колкото да осъвършенстваш определен изстрел. Затова преразгледай дневното си разписание и се запитай дали редовните задачи и мероприятия ти помагат да се подобриш. Задачите и мероприятията, които решиш, че трябва да останат в разписанието ти, трябва да бъдат добре премислени, съставени така че посредством тях да постигаш малки, но значими цели.

5. Имаш прекалено много работа

Реалност:  Възмоно е наистина да имаш много работа. Зает си, разбира се. Може би обаче не си достатъчно продуктивен. Прекалено амбицираните планове биха могли да изглеждат обезкуражаващи и да те предразполагат към провал. Шансовете са – или да премахнеш някои от задълженията си от списъка ти със задачи, или да бъдеш отстранен. Погледни нещата през ясен поглед – какво се очаква от теб да направиш, какво е реално изпълнимо и започни да търсиш помощ. Веднъж след като планът ти е по- лесно достъпен за теб самия, ще усетиш бавенето да изчезва малко по-малко.

6. Когато си под напрежение, се справяш по-добре

Реалност:  Когато работиш под напрежение си по-малко креативно настроен, тъй като нямаш достатъчно голямо желание и амбиция да си сътрудничиш или да търсиш нови перспективи и да предлагаш нови идеи.  Когато си под напрежение, по-скоро търсиш по-прекия път към изпълнението на работата.

7. Първо свърши по-трудната работа

Реалност:  Като изразходваш началната си енергия, върху така да я наречем черната работа, въздейства по най- ужасния начин на твоята продуктивност. По- добре свърши най- важната работа, след това си почини и тогава се заеми с другите задачи, независимо в какъв ред са те.

8. Да отлагаш е нормално в работата

Реалност:  Ако отлагаш нещо, тогава се замилси защо го правиш. Често това не е заради самата работа, с която трябва да приключиш, а някой голям проблем седи зад това, като например страх от провал или липса на определена посока в изпълнението й. Запитай се от какво се нуждаеш, за да направиш така, че нещата да се случат по по-лесен начин. Ако отлаганията се дължат на някой сериозен проблем, не се притеснявай от това, че трябва да я свършиш сам – попитай някого за помощ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *