7-те Страхове, Които Всеки Трябва да Превъзмогне

5-ways-achieve-balance-entrepreneur

 

Страхът води до отлагане на планирани действия, до въздържане, затруднение и най-вече бездействие.

Да, това е срещан момент, с който всеки се сблъсква в ежедневието си.

Да имаш способността да долавяш страховете си и да ги преодоляваш обаче е единственият път, който ще те отведе към успеха. Представи си кариерата ти като влакче от увеселителен парк – със сигурност ще има моменти, в които ще отиваш нагоре и други, в които ще отиваш надолу.

Докато твоето влакче се движи по релсите, бъди нащрек, че тези седем ключови елемента няма да те тормозят, за да можеш да се насладиш на едно приятно пътуване.

1. Страх от провал

Страхът от провала е един от най- често срещаните страхове. Той те кара да седиш отстрани и да гледаш, искайки да се впуснеш в играта.

Според проучвания, между 26.66% и 61.6% са хората изпитващи такъв страх, така че със сигурност не си едниственият, ако се боиш от провала. Когато застанеш очи в очи с този страх, запитай себе си: “Кое е най- лошото нещо, което може да се случи?”

Често се чувстваме виновни за нещо,което е нереално и само в нашето съзнание, и се притесняваме за проблеми, които дори не съществуват, само заради страха.

Както е казал Хенри Форд: “Когато ти се струва,че всичко е срещу теб, помни, че самолетът излита срещу вятъра, а не с него.”.

2. Страх от поемане на рискове

Трябва да поемаш рискове, за да бъдеш успешен и непрекъснато да движиш бизнеса си напред, но това не означава, че ще бъде лесно.

Начин да пеодолееш този страх е като събираш, колкото се може повече информация, пресмятайки и проучвайки я. А когато стане въпрос до това, никога не можеш да бъдеш сигурен в живота, всичко, което предприемаш е до известна степен преосмислен риск. Премисляйки и проучвайки твоите бъдещи действия, цялата тази тревога сякаш изчезва и действията се превръщат по-скоро в план, отколкото в страх.

3.Страх от самия страх

Звучи налудничаво, нали? Да се страхуваш от самия страх?  Изследване показва, че едно от нещата, които отделят предприемачите от останалите, е тяхната невероятна способност да държат под контрол собствения си страх.

Изследването също така подчертава едно специфично тяхно умение – способността да се изправят срещу нещата. Ако страхът се надигне у теб, не го пренебрегвай. Вместо това му се опълчи, намери начин да го обуздаеш и да го превъзмогнеш.

4. Страх от посредственост

Като предприемач, да се стремиш към отличие винаги ще бъде твой приоритет, а това , че има вероятност да не се отличаваш с особени качества от останалите, ще те натоварва още повече.

За  да продължаваш да отдаваш цялото си внимание и енергия на това, което правиш, ето и някои  въпроси, предложени от аналитици на човешкото поведение, които да си задаваш:

  • В какъв процент от деня си способен да изпозлваш силните си страни?
  • Считаш ли се за специалист в това, с което се занимаваш?
  • Струва ли ти се, че животът минава покрай теб?

Няма правилни и неправилни отговори на тези въпроси.  Вместо това ги използвай, за да определиш дали си по правилния път към отличието или си на път да станеш посредствен.

Пътят към осъвършенстването е белязан от твоята способност винаги да се стремиш към развитие- както личностно, така и професионално- и винаги да мислиш за това как можеш ти или бизнесът ти да е в най- доброто си състояние. Тези въпроси ще помогнат.

5. Страх от загуба на креативност

В същността на всеки предприемач се крие една черта и тя е креативността.  Появата на идеите, преодоляването на препятсвията, ясната представа и довеждането на живота към по-горно ниво и отвъд него- това кара сърцето и душата на един предприемач да тръпнат. Затова не е никак изненадващ фактът, че мисълта за загубата на тази част от тяхната същност довежда до страх и изглежда сякаш изгубват живота си.

Веднъж след като си започнал своето пътешествие като предприемач, мисълта, че ще се върнеш на предишната си обикновена работа, е смазваща.  Какво ли ще се случи обаче, ако изгубиш тази креативност, на която се крепи бизнесът ти?

Това е действителен страх, който трябва да превъзмогнеш като подсилваш твоята креативност с други развлечения извън бизнеса. Звучи прекалено просто, за да е истина, но да успееш да контролираш този страх е нещо лесно като например да излезеш навън за разходка сред природата и да си намериш място, където да си починеш и да се презаредиш.

6. Страх от неодобрение

Живеем в свят, където сме постоянно съдени от някого, така че е естествено да се боим от това дали ще бъдем одобрени. Но ако се замислим малко повече, всъщност бизнесът е вътрешна работа, тоест трябва одобрението и доверието да идват от самия теб.

Колкото повече влагаш в чувствата и уменията си, толкова по-добре ще се чувстваш и толкова повече увереност ще имаш в себе си, за да напреднеш по твоя път и да развиеш твоя бизнес.

7. Страх от финансов погром

Няма значение дали сега започваш или се опитваш да израстеш, играта с паричните средства винаги ще бъде предизвикателство и безпокойство – това е страх, който възниква, който те прави загрижен относно ключовите решения, които трябва да направиш като предприемач.

Това, което ще ти помогне в този случай, е да контролираш твоя финансов статут и да разбереш същината на парите. По този начин винаги ще се чувстваш така, че контролираш пулса на твоя бизнес.

Провалът е отзвук от недостатъчно отделеното време над финансовата част от бизнеса и е главната причина осем от десет предприемачи да се провалят през първите 18 месеца на своя бизнес.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *