7 Тайни Супер-Храни

photo-1453179592584-e2587867cfff

Кората на динята, обелката на мангото… Дори и не помисляме преди да хвърлим определена част от храната си. Оказва се обаче, че повечето от тази част не само става за ядене, но и е изключително богата на полезни вещества. Обелки, листа и кори могат да допринесат за здравето ти с невероятна сила, много от тях дори съдържат много повече от витамините, които съдържат самите плодове и зеленчуци.

Поради тази причина следващия път, когато се готвиш да изхвърлиш тези “остатъци” в кошчето за боклук, се замисли. Може би това е неоткрита досега от теб супер-храна.  Ето и 7 често изхвърляни части от храната, които всъщност са много полезни и е желателно да включваш в хранителната си диета:

Листа на целина

selery_diet_1

Следващия път, когато махаш листата на целината, имай предвид, че те изобилстват от витамини, минерали, фибри и микронутриенти. Шепа листа от целина доставят около 3.9 грама фибри заедно с добро количесто от полезните полинаситени мазнини, които спомагат подобрението на холестерола и имат силата да намалят риска от сърдечни болести. Също така те са богат източник на магнезий и калций, както и на ВитаминС и ВитаминЕ.

Листа на броколи

broccoli

Тези от нас, които обичат да похапват броколи, сме свикнали с идеята, че за ядене стават само краищата. Всъщност истинските полезни вещества могат да бъдат открити в листата. САмо 30 грама листа съдържат 90% от нужната дневна доза от ВитаминА, който е важен за зрението, имунната система и репродукцията. Богати са също и на ВитаминС, калций, протеини и желязо.

Обелка от портокал

7040001788_d

Повечето от нас мислят портокаловите обелки за горчивата част, която трябва да се премахне, за да се гостигне до сладката и сочна среда. Но портокаловата обелка и бялата мека част са богати на витамини и нутриенти. Сама по себе си обелката съдържа 15 грама протеини и е чудесен източник на калий, калций, ВитаминВ2, ВитаминС и ВитаминА, флавоноидни оксиданти, към които приспада хесперидинът – мощно противовъзпалително, което помага за ниския холестерол. Антиоксидантите в обелката също така помагат против алергиите и като цяло за здравето на белите дробове.

Кора от диня

7040001789_d

Ясно е, че повечето от нас, а ако не и 90% от хората, изхвърляме кората на динята. Макар и да не е толкова сочна и сладка, колкото вътрешността, кората със сигурност си струва да бъде опитана.Тя предлага високо количество от цитрулин – аминокиселина, която подобрява кръвообращението и имунната система. Също така цитролинът намалява умората, което ти позволява да работиш по-дълго.

Люспи от лук

7040001787_d

Макар и в сурово състояние корите на лука да не са приятни за ядене, те съдържат голяма концентрация от кверцети – антиоксидант, който се извилича от растенията и спомага за намалянето на кръчното нягане и предпазва артериите от запушване. Какъв е най-добрият начин да използваш люспите на лука?  Добави ги в сурово месо, супа или ястие, което задушаваш, след това ги отдели преди да сервираш. Друг подходящ начин е да ги добавиш в чая си.

Обелка от манго

7040001786_d

Може и да е учудващо, но в Източните държави мангото се яде заедно с обелката. Обелката на мангото съдържа голямо количество антиоксиданти, както и полезни вещества като мангиферин, който има противовъзпалителни и противотуморни свойства.

Обелки от банан

7040001783_d

Обелките на банана не са най-приятното нешо, което можеш да вкусаш, но те, както и предишните части от опреледелени храни, съдържат много полезни вещества. Те са богат източник на калий и повече разтворими фибри, колкото самият банан. Разтворимите фибри са известни със свойството да намаляват холестерола, да избягват болести, свързани със сердечно-съдовата система, както и удари и ракови заболявания. Банановите обелки са богати и на триптофан, който повишава нивото на серотонин и повдига настроението.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *