Ключът към Великата Същност

photo-1444703686981-a3abbc4d4fe3

Как би описал нрава или естествената си същност? Ако си един от по-голямата част, следователно ще ти е трудно да го направиш. Нравът е част от една сложна система, която наричаме характер. Накратко той представлява връзката межу вътрешния свят (личността) и външния свят (обществото).

Опитай тези седем стъпки, които ще ти помогнат да развиеш характера си на по-високо ниво:

1. Открий кои са ценностите ти

Какво още е характерът? Той е степента, която определя какъв е животът ти спрямо високопоставените ти ценности. Човек, който няма изграден характер, е този, който излага на риск ценностите си, като честност, в полза на безсмислени и краткотрайни изгоди. Вярата в това, което мислиш за праведно и истинско, е истинската мярка на човека, когото си до този момент.

    Свързано: Как да Откриеш Своето “Защо” в Живота

2. Определи какво означава за теб “отлично постижение”

Разбери ясно и точно какво означава това за теб. Ето един пример: “Аз поставям най-високите стандарти за себе си и за това, което правя. Давам всичко от себе си във всяка една ситуация и при всякакви обстоятелства. Винаги се целя към това да бъда по-добър в работата и в личния си живот. Успехът за мен е доживотно пътуване и всеки ден работя върху развитието си.”

3. Организирай действията си

Веднъж след като си определил ценностите си, развий ясни и организирани принципи и правила за действията си. Постави си норми, стандарти, по които да оценяваш поведението си и създай своя структура, по която да взимаш решенията си. Ако имаш мярка, по която да се оценяваш във всяко едно отношение, можеш да подобриш себе си в семейната или работната среда и др. Също така имай ясна цел и се насочи право към нея като преди това имаш ясно изграден план.

4. Вземи решение какво искаш за семейството си

Ако семейството е на важно място за теб, трябва да решиш точно какво желаеш за него и какво представлява то. Например: “Нуждите на семейството ми имат пердимство пред всякакви други грижи. Винаги, когато трябва да избирам между щастието, здравето, благосъстовнието на член от семейството ми и какъвто и да било друг интерес, близките ми винаги ще са на първо място.”

5. Бъди фокусиран върху задачите си

От този момент нататък става по-лесно да избираш. Ако семейството е една от твоите ценности, тогава то е най-важното. Докато не си задоволил напълно нуждите на твоето семейство, нищо друго, което няма толкова голяма важност за теб, не заслужава твоето по-задълбочено внимание. Това се отнася за всяка една ценност, идеал, които си определил.

6. Изгради собствен характер

Хубавото нещо на определянето на ценностите е, че по този начин развиваш и оформяш характера си. Когато ценностите и целите ти, вътрешния и външния свят са в пълна хармония, ти се чувстваш добре. Наслаждаваш се на това, че си заслужил самоуважението си. Самочувствието ти нараства. Когато постигнеш пълен баланс, ти се чувстваш силен, щастлив, здрав и изцяло подобрен човек. Развиваш кураж, който те кара да се чувстваш безстрашен, в какъвто и да е момент. Целият ти живто е  по-добър, когато започнеш да зачиташ ценностите, които почиташ.

7. Действай

Това, което би те улеснило, е да създадеш пълен и подробен списък на ценностите си и какво значат те за теб. След това можеш да се водиш по тези определения като достигаш до отлични постижения. Научи се  да живееш в пълна хармония, както с ценностите, така и с добродетелите и качествата, които са най- значими за теб.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *