6 Съвета за Охолен Живот

photo-1427097829427-56a905bf7004

“Поръчай си чашата с лате, която всеки ден пиеш.” Това съветва финансовият експерт Никол Лапин. Изненадан ли си? Това не е единственият й необичаен съвет.

“Вече е налице ново обикновено състояние. Няма я вече Американската мечта. Сега са твоята мечта и твоята съдба. Всичко зависи от това как ще поемеш нещата в твои ръце. Не се нуждаеш от мъж или от читаво образование, или от това да си бил хранен със сребърна лъжица като малък.”- казва в допълнение Лапин. Нуждаеш се от план и сега ще видиш нейните шест съвета от нейния план, съдържащ 12 стъпки.

1. Отиди и си купи готово кафе

Не се поддавай на обичайните съвети, които те карат да се чувстваш виновен заради това, че не си правиш кафето вкъщи. Естествено, спестяваш от домашното кафе, но Лапин мисли по друг начин. Непрекъснатото пресмятане от къде можеш да спестиш повече е глупава тактика, която единствено те депресира и те кара да се поддадеш на някоя друга вкусотия малко по-късно. Нейният подход: Представи си, че си човек, който трябва да пести времето си, защото за него то е ценно, примерно адвокат. Ако губиш няколко минути всяка сутрин над затормозяващото занимание с кафемашината вкъщи, то по-добре да си купиш готово. Освен това латето, за което харчиш пари всяка сутрин, може би ще те мотивира да изкараш на работа парите, похарчени за него.

“Започни да мислиш за себе си, да инвестираш в себе си. Това ще покаже своите резултати по-късно.”

2. Поискай повишение и си го получи

Разбери колко печелят хората, които се занимават с нещо в твоята сфера, като се поровиш в интернет. По този начин ще разбереш в какво да се целиш. Въоръжи се с примери защо трябва да бъдеш повишен и изчакай подходящия момент. Намирането на точния момент е всичко, затова Лапин предлага да поискаш повишение след фантастично представяне на работното място или посредством клиент.

3. Запиши целите си някъде и ги използвай като мотивация

За да живееш живота, който искаш, трябва да знаеш какъв е той. Направи си три списъка: за семейството, за финансите и за забавление. Отбележи целите си за всеки един от списъците за определена година – по една цел за настоящата година, за близкото бъдеще (от три до пет години) и друга за по-нататък (от седем до десет години). Примерът на Лапин: Списъкът й за забвления съдържа – за настоящата година – излизане за по питие с приятелки всяка седмица, след пет години – тя се надява да си купи нови мебели и да се премести в по- голям апартамент, за десетата година – иска да отиде на луксозна ваканция.

Всичко е до това да създадеш твоите цели и да ги произнасяш високо и сигурно наглас, което ще ти помага да си по-фокусиран върху тях. Можеш да се наслаждаваш на малките глезотии и пак да достигнеш до определената сума пари, която си си наложил. Най- важното обаче е първо да имаш цели. “Докато някои си мислят, че наистина имат цели, ще останат много учудени, когато просто седнат и започнат да пишат за това.”

4. Уреждай сметките и покупките си

Лапин обича да се договаря и веднъж е купила диван със 70% отстъпка. “По принцип магазините биха отпуснали най-много 15% за фабричен дефект.” Също така е обичай за нея да се договаря с кабелен и телефонен оператор. ” Когато запомниш, че всичко е сделки и най-вече твоите пари, не само че това ти дава възмоността, но и те забавлява да виждаш как малко – по малко смъкваш от цената.”

5. Води си дневник за бюджета

Да, можеш да се глезиш с неща, които те правят щастлив, но все пак трябва да имаш едно наум. Обръщай внимание къде отиват парите ти, дори и да е за бутилка вода. Използвай тефтерче или телефона си, за да си записваш и винаги да си в течение на финансовото ти състояние.

6. Отърви се от кредитната си карта

Залепи бележка на монитора, която непрекъснато да ти напомня какво трябва да направиш с този кредит, който изплащаш от толкова време. Пресметни как най-бързо можеш да се отървеш от него като имаш предвид доходите си и действай.

 

В книгата си, където е описала своя план от 12 стъпки, Никол Лапин се надява да впечатли най-вече жените, които трябва да поемат контрол върху парите си, да достигнат финансова сигурност и да сбъднат мечтите си. По пътя трябва да отпразнуваш малките победи, за да останеш мотивиран. Лапин е разбрала, че е успяла след като е имала възможността да си купи колкото си иска броя авокадо. Каква е твоята амбиция? “Може да е голяма, колкото къща или мъничка, колкото едно авокадо.” пише Лапин в книгата си. Веднъж след като успееш, се наслади на момента и не забравяй през какво си минал.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *