4 Неща, Които Научих от Правенето на Списъци

photo-1429032021766-c6a53949594f

Имах разни обичаи, които ме караха да се чувствам по-добре (водене на дневник, дълги разходки, пиене на голямо количество вода), но никога не съм се смятала за човек, който е прекалено загрижен за личностното си развитие, докато един ден не попаднах на книга със заглавието The 52 Lists Project.  Става въпрос за това да отделяш по малко време за себе си всяка седмица от годината, за да си направиш даден списък. В края на всяка седмица реализираш едно от нещата в дадения списък. Примерно след като си си направил списък с целите за следващата година, избираш една от тях и цяла седмица работиш върху осъществяването й.

Свързано: 12 Начина, с Които да Полагаш Грижи за Себе си Всеки Ден

Не съм спирала да си водя дневник от 14 годишна. По принцип изписвам по един или два дневника на година. Правенето на списъци обаче беше нещо ново за мен.  Мина малко повече от месец, откакто си правя списъци и ето петте списъка, които съм направила досега:

  • Цели и мечти за тази година.
  • Любими герои от книги, филми и др.
  • Най- щастливите мигове в живота ми досега.
  • Песен, подходяща за състоянието на живота ти в даден момент.
  • Какъв би искал/а да е животът ти след 10 години?

А ето и какво научих от правенето на списъци:

1. Поддържа те отговорен

Ако напиша нещо, това означава, че вярвам в написаното, нали?

Някои от списъците ми даваха куража да се изграждам. Един от тях беше списъкът с любимите герои. От него трябваше да си избера един герой, който има това качество, на което най-много се възхищавам. След това в продължение на седмица трябваше да работя върху себе си с цел да го присвоя.

Така избрах Рори Гилмор от “Момичетата Гилмор” заради нейните упоритост и независимост. Макар че се смятам за независима, понякога се опирам и на други. Реших да събудя моята вътрешна Рори и предприех малка разходка до местната туристическа пътека. Без партньор, с камера и слушалки се почувствах доста приятно. Разполагах с време, за да разсъждавам на спокойствие и да се насладя на своята независимост.

2. Пречиства те

Водейки си дневник, принципно изкарваш всички необуздани помисли и желания наяве. Чрез този проект обаче аз наистина трябваше не само да ги запиша, но и да ги наблюдавам. Всеки един списък има 30 точки, които трябва да запълниш. На пръв поглед изглежда доста, но размисляш след като дойде времето да опишеш живота си след 10 години.

Намирам това за успокояващо – да мисля върху даден списък всяка седмица, да прекарвам допълнителни 30 минути по пижама, пиейки кафе и записвайки разни неща.

3. Увеличава увереността ти

Когато работех над Най- щастливите моменти в живота ми досега осъзнах, че усмивката не слизаше от лицето ми. Имам склонност прекалено много да се критикувам и да преосмислям всичко. Затова, когато дойде ред на този списък, имах възможността да игнорирам всяка една стресова ситуация в живота си и да се отдам на хубавите емоции, които ме карат  да се чувствам щастлива и да усещам колко прекрасен е всъщност живота ми.

4. Успокоява тревогата

Имам “щастието” всеки ден да чувствам някакво безпокойство, колкото малко и незначително да е то. По пътя за вкъщи или докато лежа в леглото вечер мисълта ми пътува през тъмен тунел, осеян с мисли за всякакви лоши варианти. Опитвам се да намаля това безпокойство чрез писането в дневника си, но правенето на списъци ми помогна дори повече.

Аз съм супер организиран човек и не обичам, когато трудно постижимите неща излязат извън контрол. Затова списъкът ми помогна да намаля тревогата с това, че организирах всяка една мисъл така да се каже. Разбира се, имаше неща, които бих искала да изпълня след примерно две – три години, но записвайки ги.. ги правеше 1) много по-реалистични и 2) много по-лесно постижими. Това от своя страна не ме караше да се притеснявам толкова много за дадено нещо или бъдещето си в този случай.

Jamie Friedlander, “Success”

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *