12 Начина, с Които да Полагаш Грижи за Себе си Всеки Ден

photo-1438029071396-1e831a7fa6d8

Часът е 7:30 сутринта и алармата силно прогърмява. Със зъл и неодобрителен поглед се протягаш към телефона си и, опипвайки екрана му, се опитваш да изключиш ужасния шум. Потъвайки отново в топлите завивки, отново затваряш очи и сладкият сън те поема в прегръдките си… докато изведнъж не се изпряваш като струна с широко отворени очи. Току що си осъзнал, че закъсняваш. Изстрелваш се от леглото, всичко е все още размазано и неясно пред очите ти. Обличаш се и се втурваш към работа , нямаш време за закуска.

Най-накрая си на работното място и купища имейли във входящата ти кутия нахално чакат да бъдат прочетени. И така започваш да стрелваш отговор след отговор както само след секунди получаваш нови имейли, чакащи своя отговор. Ставаш от мястото си единствено, за да хапнеш след като стомахът ти пронизително известява, че е празен. Вече е тъмно, последни напъни. Идва време отново да се заровиш в завивките…

Спиш, събуждаш се, работиш. Повтаряш. Едноообразна и отегчителна рутина, която те пронизва всеки следващ път, когато алармата ти изреве. Животът може да ти представи много други страни освен задълженията около работата. Нужно ти е повече време за теб самия. Как можеш да си сигурен, че приемаш нужната доза от това време?

                    Свързано: Сутрешното Ежедневие на Всеки Упешен Човек

Няколко млади, бъдещи велики лидери бяха попитани следния въпрос: “Кое е нещото, което можеш да правиш всеки ден, за да се погрижиш за себе си преди да отидеш на работа?” Въпрос с 12 отговора, ето ги и тях:

1. Определи си график, който да следваш, когато си извън работа

Чудесно извинение, че не обръщаш внимание на себе си, е това, че си фокусиран върху работата си. Определил съм си стриктен план- кога работя, кога съм със семйството си и кога имам време за себе си. Освен  задължителните събития, на които трябва да присъствам, винаги спазвам този график. Това промени живота ми към по – добро.

-Кристофър Джоунс

2. Започни деня си с медитация

Всяка сутрин медитирам по 5-10 минутки. Медитацията ми помага да визуализирам неща, за които съм изключително благодарен и ми позволява да намаля негативизма и разсеяността. Мисля, че медитацията рано сутрин увеличава самосъзнанието ми и ми помага да виждам нещата в истинското им съотношение. Също така съм забелязал, че ме прави по-позитивен, енергичен и щастлив.

-Кристофър Джоунс

3. Тренировка

Повечето сутрини ставам рано и се отправям към моята сутрешна, безплатна тренировка навън. Като оставим настрана очевидните здравословни ползи, тренировката ми изчиства съзнанието и ме свързва с външния свят.

-Джон Дилард

4. Пълноценен сън

Научните ползи от съня за безброй. Повече сън се равнява на повече щастие, здраве и помага за вземането на по-добри решения. Да не споменаваме и това, че детоксикира мозъка. За да даваш най-доброто от себе си на работното място, е задължително да “презареждаш батерията си”.

-Райън Стивънс

5. Пиши стихове

Звучи глупаво, без определена цел дори, но това е нещо, което правя всеки ден и значително намали стреса ми, а съзнанието ми се отвори за повече дребни, но значителни неща в света, както и за възможности, които иначе не бих забелязал. Започни деня си с написването на една поема, дори и тя да съдържа няколко прости изречения.

-Матю Манос

6. Води си дневник

Животът е прекалено натоварващ. Дневникът ми е под формата на патрон, за да символизира набързо нахвърляните неща, които съм правил, хората, с които съм се срещнал, как съм се чувствал и т.н. Това е чудесен отдушник, който в същото време ми помага да си спомня малките моменти и да подреждам предизвикателствата, както в личния, така и в професионалния си живот.

-Кейт Ливънщайн

                    Свързано: 9 Неща, Които Научих от Разговори с Милионери

7. Разговаряй с приятелите и семейството си

Приятелите и сeмейството ти са най- голямата подкрепа. Дори да си имал много стресиращ и натоварен ден, вземи телефона и просто кажи “здравей” на майка ти, на най- добрия ти приятел, говорете хубавите неща, които се случват в живота им. Това ще те държи.

-Фараз Кхан

8. Буди се бавно

Не е нещо необичайно за мен да отговарям на 10 от 15 имейла всяка сутрин преди дори да съм станал. Когато обаче започвам деня си по този начин, често това ме прави негативен за целия ден. В момента се уча на това да седя 30-45 минути в леглото докато бавно се разсънвам, да си взема душ и чак тогава да отговоря на имейлите. Това ме прави много по-щастлив и позитивен.

-Джеси Лиър

9. Чети фикция

Пречисти съзнанието си като се отдадеш на следобедна почивка, пренасяйки се в друг свят. Четенето на фикция стимулира дясната страна от мозъка ти като кара въображението ти да работи. Този стимул може да направи деня ти малко по-лек като мислиш различно, разрешаваш проблеми наум и най- важното- подмладяваш душата си.

-Марк Краснър

10. Практикувай йога

Винаги съм бил много активен човек. Играл съм водна топка, плувал съм, сърфирал съм, накратко – изпробвал съм всеки възможен спорт. През последните няколко години обаче започнах да практикувам йога няколко дни през седмицата и това промени живота ми. Това е единствената част от деня, когато телефонът ми е напълно изключен, а мисълта е фокусирана единствено върху мен – без клиенти, работници или проекти. Йогата е най- лесният начин да пренастроиш ума и тялото си за един час.

-Тори Тайенака

11. Отдели време и за себе си в графика

Когато вмъкнеш и себе си в графика ти, няма да има срещи и уговорки, които ще отлагат времето, което ти е нужно, за да се погрижиш и за себе си. Предпочитам да сложа себе си на първо място в срещите ми за деня, за да се подсигуря, че няма да пропусна важните неща, които ме държат налице, като тренировка или медитация.

-Натали МакНейл

12. Отдели време за игра

Преди да стана баща, давах отговора, който много други биха дали: тренировки, медитация, йога и т.н. това са изключителни начини да подхранваш себе си. След като станах баща, най-голямата радост, която изпитвам е да играя с децата си. Това е като да поемеш дълбоко онзи пречистващ въздух на плажа след като си работил здраво, но по-добре.

-Дерек Фитзпатрик

%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *