11 Вътрешни Страхове, Които Трябва да Пребориш, за да Успееш в Бизнеса и Живота си

Вътрешните ни страхове могат да бъдат най-голямата бариера пред нашия успех.

Те могат да ти попречат да преследваш това, което наистина желаеш. Те могат да те накарат да вярваш, че шансовете ти за успех са толкова малки, че дори не си струва да опитваш. Страховете са сложни; те са хитри, могат да се настанят дълбоко в нас и често са подсъзнателни, което означава, че не винаги сме наясно какво ни спира и ни дърпа назад от успеха.

В книгата си “Борба със страха”, Манди Холгейт подчертава 11 вътрешни страхове, които трябва да преодолеем, за да премахнем негативното си мислене и да успеем в живота. За всеки страх Манди предлага практически упражнения, които да приложиш, за да можеш да преследваш и постигаш целите си уверено.

Страх 1: Какво, ако някой разбере кой си в действителност

Твърде често хората крият кои всъщност са, какво наистина искат и от какво се наслаждават в живота от страх, че другите няма да одобрят избора им. Реалността е, че не всеки иска да бъде мултимилионер или главен изпълнителен директор на голяма корпорация. Някои хора са щастливи да живеят живот, който може да се смята в очите на другите за неамбициозен живот. Но да преследваш нечия друга мечта, никога няма да доведе до твоето щастие. Разбери ценностите си, бъди верен на себе си и не се притеснявай за това, какво другите хора мислят. Преследвай това, което истински ти харесва и ти носи щастие.

Страх 2 – Не искаш да изглеждаш глупав

Постигането на успех, може често да изисква от нас да оспорим сегашния начин, по който правим нещата и винаги да опитваме нещо различно. Но ако планът се обърка, това може да доведе до осмиване от другите.

Страхотен пример е историята на Дик Фосбъри и как той е променил скокът на височина завинаги. Това, което той е направил е, че е тичал към лоста, но докато е скачал се е обърнал и е прескочил лоста назад. Изглеждал е напълно луд и много от коментаторите са се присмяли на странната му техника.

Фосбъри обаче не се e интересувал, че може да изглежда глупав. Той е продължил и се е смял последен, защото е спечелил златния медал на Олимпиадата през 1968г. в Мексико и е оставил на света своята известна техника за висок скок: Скок-Фосбъри.  Това е техниката, която Стефка Костадинова използва, когато поставя световния рекорд от 2,09м на Световното първенство в Рим през 1987 година. Този рекорд (към 19.09.2017 г.) все още не е подобрен.

На Мексиканските олимпийски игри в Мексико, Фосбъри е бил единственият човек, който да използва тази техника. При всяко голямо събитие с висок скок, това е преобладаващата техника, която се използва.

Да се осмелиш да бъдеш различен. Това може да доведе до невероятен успех!

Страх 3 – Не вярваш, че можеш да успееш

Страхът от провал спира твърде много хора, дори само да опитат да постигнат целите си. Но има няколко неща, които да запомниш. На първо място, пътят към успеха е пълнен с грешки и неуспехи. Това е просто как работи. Ти трябва да си готов да преминеш през неприятности, за да получиш това, което желаеш.

На второ място, какво ще стане, ако се провалиш? Запознат ли си с последиците от провала и наистина ли са толкова лоши и болезнени? За много хора, които имат този страх от неуспех, въздействието на неуспеха често е незначителнo – може би малко неудобство, срам за кратко време, вероятна загуба на известно време и ресурси. Но нищо фатално. За да преодолееш страха от провал, попитай се: “Ами, ако се проваля?” Кое е най-лошото, което може да се случи? Ако реалността е “Нищо фатално”, което често се случва, давай смело напред и дествай!

Не позволявай на страха от провал да те дърпа назад и да ти попречи да постигнеш успех в бизнеса и живота си! Живееш само един живот и съжалението в края на живота е много по-лошо от краткосрочното неудобство.

По тази тема ще имаме и Безплатен Уебинар този Четвъртък в 20:00ч., така че не забравяй да се регистрираш за него в края на статията или да кликнеш тук и да се регистрираш още сега. 🙂

Страх 4 – Не искаш помощ

Има редица причини, поради които хората не търсят помощ. Страх от отхвърляне; те не искат да изглеждат глупави; притесняват се, че това ще подцени постиженията им; не искат хората да знаят, че срещат трудности и се нуждаят от помощ. Реалността обаче е, че почти никой не постига голям успех без подкрепата и помощта на другите. Често хората са склонни да помогнат, ако само отидем при тях и ги попитаме за помощ. Никога не знаеш кой с какво може да ти помогне и това да се окаже повратната точка за успеха, който желаеш да постигнеш в бизнеса и живота си. Не се притеснявай да питаш.

Страх 5 – Страхуваш се да казваш “НЕ”

Когато не казваш “НЕ” на другите, по този начин казваш “НЕ” на себе си.  Трябва да се научиш да бъдеш справедлив със себе си. Ако твоите приятели отвличат вниманието от целта ти, тогава учтиво кажи “не” или предложи да преместиш срещата например за друг момент, който е подходящ и за двете страни. Има много хора, които ще те подтикват да се откажеш от целите си, за да им помогнеш да постигнат своите. Не се поддавай.

Също така трябва да си сигурен, че си наясно и си съсредоточен върху целите си, за да можеш да кажеш “ДА” на правилните възможности, тези, които ще доведат до желания от теб успех. Винаги ще има нови възможности, които ще възникнат и трябва да се чувстваш комфортно, казвайки “НЕ” на онези, които не са в съответствие с твоите приоритети.

Страх 6 – Вкаменяваш се, когато трябва да говориш пред публика

В повечето кариери все някога ще ти се наложи да направиш презентация, да изнесеш реч или да говориш с група от хора, особено когато си в някакъв тип бизнес. За мнозина, говоренето пред публика е един от най-големите им страхове. Чувал съм за хора, които казват, че предпочитат да им вадят нерв от зъба, отколкото да се изправят и да говорят пред публика.

Някои от нещата, които можеш да направиш, за да преодолееш този страх са следните:

  • Практика. Но не прекалявай, защото искаш да звучиш естествено, а не по сценарий;
  • Поддържай семпла реч – не използвай много сложни термини, освен ако не се налага;
  • Бъди уверен в правото си да си на тази сцена. Ти си го заслужил;
  • Не се притеснявай, ако забравиш или пропуснеш нещо. Вероятно само ти ще забележиш, така или иначе
  • Не се притеснявай да използваш записки, докато свикнеш

Страх 7 – Мразиш да говориш по телефон

Това определено е проблем, ако бизнесът ти е свързан с продажби на живо. Макар, че може и да не искаш да се занимаваш с продажби по телефона, вероятно е да ти се наложи да се обадиш на клиент или бизнес партньор, за да си уредите среща и да обсъдите как може да си бъдете полезни.

Една от техниките на Манди е преди всеки разговор, да се фокусираш върху това, какво клиентът ще извлече от обаждането и как ще се възползва, за да му е полезно. Това премахва страха и помага да се съсредоточиш върху нещата, с които можеш да бъдеш полезен и по този начин се получава един взаимноизгоден разговор. А твоето притеснение отдавна си е отишло! 🙂

Страхотните новини са, че за да постигнем финансова независимост в днешно време, говеренето по телефон не е толкова важен фактор. Все пак сме 2017-та година и има други алтернативи. Ако все още не си се регистрирал за Уебинара този Четвъртък на тема: “Новите правила на парите. Как да постигнем финансова независимост, без повече страх от неизвестното”, можеш да го направиш като кликнеш тук.

Страх 8: Страх от поставянето на цели

Хората, които си поставят неправилни цели или се колебаят да си поставят каквито и да било цели, в крайна сметка отлагат и не получават резултатите, които искат в живота и бизнеса си. Този страх се проявява при толкова много професионални хора и най-често се превръща в отрицателни чувства, резултати и действия.

И всичко това, защото те се страхуват да си поставят цели.

Ако не си поставяш цели, е невъзможно да създадеш солиден план за действие и да постигнеш това, което наистина желаеш. Без план ти се надяваш на късмет, а да се надяваме на късмет, не е много умна стратегия.

Страх 9 – Не спираш да се притесняваш какво ще си помислят хората

Да бъдеш приет от другите е силно желание на много хора и може да ни накара да поставим под въпрос нещата, които правим, като постоянно се чудим какво ли ще си мислят другите хора: за нас, за нашия бизнес, за нашите планове и за нашите цели. Това може да те накара да спреш да вземаш решения или да предприемаш действия.

Реалността е, че повечето хора са твърде заети да се тревожат за собствените си проблеми, за да проверяват какво правят другите.

Второ, кой го е грижа? Имаме достатъчно наши собствени негативни мисли, с които трябва да се справим. Представи си какво ще стане, ако добавим и потенциалната негативност на другите хора към списъка с нашите тревоги. Тогава няма да има изход от ситуацията.

Поддържай фокуса си върху целта си и не се притеснявай за мислите на другите. Правилните хора ще те подкрепят, а онези, които не са, не трябва да бъдат хората, на които да обръщаш каквото и да е внимание.

Страх 10 – Страхуваш се да вземаш, това което заслужаваш

На практика всеки човек с кариера или предприемач е имал моменти, в които е подценил услугите си. Например програмист на свободна практика, получава по 25 долара на час за услугите си, а вътрешно знае, че според уменията си заслужава поне 50 долара на час. Но от страх, че клиентите му няма да платят толкова пари, никога не е поискал тази сума. Същият този програмист е създал уебсайт на компания, чрез който те са увеличили продажбите си с 75% и са намалили разходите с 30%, защото са започнали да продават продуктите си онлайн.

Това спестява на компанията около 300 000 долара годишно, като почти удвоява резултатите и печалбите си. От гледна точка на стойността, този програмист пре-спокойно би могъл да взема даже повече от 50 долара на час, защото неговата работа е донесла приходи на компанията.

Твърде много хора мислят за разходите си и за часовете, които работят и ги е страх да поискат сума, която си заслужава за тях самите. Помисли за стойността, която даваш, за резултатите, които ще генерираш на работодателя или клиента си. Не се притеснявай да си поискаш това, което е справедливо.

Страх 11 – Прекалено късно е да промениш съдбата си

Един от най-опасните страхове, който бавно ни убива е, че е прекалено късно да научим нещо ново и съответно да променим живота си. Този страх обаче, не би могъл да бъде по-далеч от истината.

Чувал ли си следните изрази от различни хора.

  • В България е невъзможно да се успее и да се правят пари.
  • Аз работя по цял ден, а и вече съм изпята песен, късно е тепърва да успявам
  • Пробвал съм с инвестиции или бизнес и просто не работи
  • Няма как да успея, защото не знам Английски и не съм добър с технологиите

Ако се загледаме и помислим внимателно обаче, ще видим, че всички тези твърдения са базирани единствено и само на страх, а не на факти. Изключително важно е да си изясниш, кои са “твоите оправдания” и да се запиташ: “Вярно ли е наистина?”

Как да преодолееш всички тези страхове веднъж завинаги, постигайки своите финансови и лични мечти?

Поради огромния интерес на всички наши читатели и Аудитория, ние решихме да направим много специален и 100% Безплатен Уебинар имменно на тази тема този Четвъртък от 20:00ч.

Темата ще бъде: “Новите правила на парите. Как да постигнеш финансова независимост, без повече страх от Неизвестното.”
Уебинарът ще бъде безплатен и ще се проведе пред твоя компютър. 🙂

Ако тази статия ти харесва, смятаме, че Уебинарът ще ти хареса още повече, защото ще бъде на живо и ще има
може би над 500 присъстващи по интернет! Ще бъде невероятно трансформиращо!

За да се регистрираш за Уебинара, единствено трябва да кликнеш тук или на картинката отдолу.
Нямаме търпение да те видим в Четвъртък на живо. 🙂 (кликни тук или на картинката, за да се регистрираш)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *