10 Трудни за Усвояване Умения, но Полезни за Цял Живот

photo-1431499012454-31a9601150c9

Хората сме казали, че най-добрите неща в живота са безплатни, но това не означава, че не ни костват времето, усилията и постоянството, за да се сдобием с тях. Това се отнася специално до моментите, в които се учим на нови, важни за нас умения.

Свързано: 6 Полезни Умения на Самостоятелно Развили се Милионери

Сега възниква любопотниятният въпрос: Кои ли са най-трудните, но най-полезни умения, които мога да науча?

Да започнем с отговорите на тези хора:

1. Организиране на времето

Ефективното организиране на времето е едно от най-ценените умения сред работодателите. Важно е да намериш система, която работи за теб и да се придържаш към нея, както казва Алина Григорова.

“Най- трудното нещо, което научих, беше как да си правя планове. Не само да изпълнявам това, което съм планирала, но и да си направя такъв списък със задължения и така да ги разграфя, че да мога да изпълня всяко едно от тях на посочената дата.”

2. Съпричастие

“Може да си най-дисциплинираната, най-съвършената и дори най-богатата личност в света, но не те ли е грижа за останалите, тогава си нищо повече от един социопат.” казва Камина Тейлър.

Съпричастието за собственичката на бизнес Джейн Уърдуонд е основна човешка способност, от която с прекалено голяма лекота съвременният бизнес се е отрекъл.

“Съпричастието, умението да чувстваш това ,което чувства другият, е това, което прави добри сделки и служи на хората по един невероятен . Съпричастието като духът на отбора мотивира хората да бъдат по- усърдни. Съпричастието кара работниците да продължават напред дори когато са равнодушни, за да се развиват, защото чрез това те усещат нещо повече от заплатата в ръцете си.”

3. Овладяване на съня

Има толкова много трикове и съвети за добър сън, че вече често не може да се реши кое е добро и кое – не. Независимо от това, което избираш като правилно за себе си, поставйки си даден план, който да превърнепш в обичай, определено ще подпомогне за спокойните нощи.

Много изследвания показават, че за да бъдеш постоянен отностно графика си за спане, улесняването на заспиването и буденето и помага за по-пълноценен сън.

4. Позитивна нагласа

” В последно време не е от огромно значение какво мислят другите за теб, а какво мислиш ти за себе си- казва Собит Сингал- и отнема време, за да се сдобиеш с определено количество увереност и способност, за да повярваш в себе си, когато никой друг не го прави.”

От другата страна на позитивната нагласа стои негатвината, която според Бетси Майърс, основател на The Center of Women and Business (Bentley University), малко по малко намалява увереността и самоконтрола.

                      Свързано: Как да Избегнеш 7 Често Срещани Негативни Мисли

5. Постоянство

Няма значение дали опитваш нов режим за тренировки, дали учиш за тест или дали работиш върху много важен проект, постоянството е жизненоважно за постигане на какъвто и да е било успех.

“Хората много често спират да работят усилено след като достигнат крайната си цел, но за да поддържат този успех и ниво, те трябва да продължават да се трудят и да бъдат по-постоянни в професионален план.”

6. Молба за помощ

Веднъж на интервю за работа ми бяха казали: “Не можеш да получиш тази работа, ако нямаш умението да питаш за помощ, когато се нуждаеш от нея.” разказва Луиз Кристи. “Отговорих , че по принцип мога. По- късно разбрах, че човекът на същата позиция преди мен е оплескал здраво нещата, защото е бил доста затруднен, но не си признал и не помолил за помощ.”

Тя обяснява, че да знаеш кога се нуждаеш от помощ и след това да попиташ за такава е учудващо трудноза усвояване и е така, защото никой не иска да изглежда слаб или некомпетентен в очите на другите.

Проучване от Харвард потвърждава обаче, че това те прави да изглеждаш повече, отколкото по-малко способен. Според това проучване, когато попиташ някого за съвет, ти оценяваш тяхното ниво на интелигентност или адекватно мнение, което ти помага да ги спечелиш по-лесно.

7. Мярка за говорене

“Не можеш да се вайкаш за всяко едно нещо, което не върви по план. Понякога просто трябва да млъкнеш.” казва Рошна Назир.

Има много примери, които показват , че е по-добре някои неща да си ги запазиш за себе си. “Когато сме ядосани, гладни, превъзбудени или раздразнени, ние бълваме всяко едно нещо, което възникне в съзнанието ни. А по-късно в повечето случаи съжаляаваме за това.”

Да държиш устата си затворена в такива ситуации, е най-ценното умение и разбира се, едно от най-трудните за усвояване.

8. Изслушване

Заедно с мярката за говорене идва и изслушването.

“Повечето от нас са толкова затрупани с неща на работното си място, които трябва да правят. Мозъкът ни може да приема известна доза информация и натоварване преди просто да изключи. “, казва Никол Липкин, автор на “What Keeps Leaders Up at Night”.

Полезен съвет за изслушването е да повтаряш това, което си чул да казва другият. ” Когато всички са се изяснили помежду си, прави нещата толкова по-лесни.”

9. Насочване на вниманието към себе си

“Отнема цели векове докато се научиш на това.”, казва Ааруши Рудра. “Да залепиш нос за работата на другия е нещо повече от безполезно. Губи време и други ценни ресурси.”

10. Овладяване на мислите

За да правиш това, което пожелаеш и да постигаш това, което искаш, първо трябва да пренастроиш начина си на мислене.

“Работата е там, че сегашното ни аз е продукт от минали действия и преживявания и цялият ни начин на мислене е резултат от това. Важното е, че миналото не се равнява на бъдещето и това трябва винаги да се има предвид.” казва Марк Гиверт.

                    Свързано: Овладей Негативните Мисли Преди Те да са Овладели Теб

А кое е умението, което ти си изградил в продължение на много време, и смяташ за полезно?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *