10 сигнала, Издаващи че е Време да Напуснеш Работа

photo-1436390195361-c3c86efcf48b

Ако сте като повечето хора, вероятно прекарвате на работа повечето от времето, което би следвало да посветите на разходка и по-добро здраве. В такъв случай се замислете, дали тази жертва си заслужава? Дали сте на правилното работно място във фирма, където ще можете да се развивате и да постигнете целите си?

На много хора им се свива стомахът при самата мисъл за напускане на работа. Тъй като е важно да знаем, че постъпваме правилно, тук ви представяме знаци, които ще ви подскажат, че вероятно е дошло времето за промяна:

1. Изпитвате страх и безпокойство, когато отивате на работа.

Всички понякога страдаме при мисълта, че идва началото на новата работна седмица. Но ако дори и самата мисъл за вашата работа ви изпълва със страх, вероятно е дошло времето да я напуснете. Не продължавайте да се самозалъгвате, че просто имате лоша седмица, ако действителността е, че имате неподходяща за вас работа.

2. Знаете повече от шефа си.

Объркващо е да работите за някой, за който смятате, че има по-малко умения или знания от вас, но истинският проблем е много по-дълбок от това. Ако не можете да имате доверие в доброто управление на фирмата, което би трябвало да взема мъдри решения, за да поддържа правилния й курс, ще живеете в постоянно притеснение и несигурност. И ако сте прави, че шефът ви наистина не знае какво прави, в крайна сметка ще се окажете безработни, когато фирмата затъне.

3. Фирмата върви към фалит.

Скорошно изследване показва, че 71 процента от фирмите в малкия бизнес затварят врати до десетата година от създаването им. Ако се притеснявате за съществуването на фирмата си, има голям процент вероятност да сте прави. Наблюдавайте за знаци като: внезапното изискване да искате разрешение от мениджъра си дори и за най-минималните разходи, зачестяване на събранията при затворени врати или увеличаване броя на отделите за управление. Ако подозирате, че бизнесът е в беда, може би е време да го напуснете. Ако изчакате до затварянето на фирмата, ще се окажете на бюрото по труда, където ще се конкурирате с бившите си колеги за всяка нова позиция.

4. Вие сте извън живота на фирмата.

Изглежда ли ви така, сякаш винаги последен научавате какво ново става на работа? Ако не ви включват в общите фирмени събрания, ако рядко се случва да се срещате лице в лице с ръководството и никога не сте чували за големия проект, за който всички останали са толкова ентусиазирани, това би могло да означава, че вашият шеф ви възприема по-скоро като тяло, запълващо бюрото, отколкото като ценен сътрудник. Това е лоша новина за кариерата ви и може би означава, че е дошло време да напуснете работа.

5. Загубили сте интерес.

Дори и да харесвате фирмата, шефа и колегите си, не си заслужава усилията, ако мразите работата, която изпълнявате. Интересът е необходимо условие за успеха. Ако не сте ентусиазирани или сте безразлични към работата, която извършвате, значи е време да преосмислите кариерата си.

6. Имате лош шеф, който няма изгледи да напусне.

Шефовете идват и си отиват, ето защо една мъдрост гласи, че е най-добре просто да изчакаме лошият шеф да си замине. Но това не винаги е правилният ход. Ако имате лош шеф, който обаче се харесва на управлението на фирмата, тогава вероятно е време да я напуснете. Освен, че прави всеки ваш ден непоносим, двуличният мениджър, който е поддържан от управленческото тяло, може да съсипе кариерата ви като се опита да печели дивиденти на ваш гръб, като ви представя в лоша светлина пред останалите и като ви обвинява за нещата, които са се объркали.

7. Няма изгледи за израстване в кариерата.

Лесно е да останете на една и съща позиция с години. Ако тя ви допада, вероятно ще се чувствате комфортно на тази работа. Важно е обаче да помним, че всяка работа трябва да развива уменията ни и да допринася за повишаване на стойността ни като работници. Ако не учите вече нищо ново и просто изпълнявате механично едно и също нещо, докато хората около вас получават повишения и специални задачи, значи е време да потърсите работа някъде другаде.

8. Здравето ви започва да се влошава.

Нито една заплата не си заслужава загубата на здравето. Работният стрес може да доведе до депресия, безсъние, главоболие, често боледуване и дори нещо по-лошо. Не позволявайте това да се случи с вас.

9. Личният ви живот страда.

Независимо дали работите прекалено много часове или сте под стрес и преуморени, когато се връщате у дома, ако работата ви започне да засяга личния ви живот, можете да сте сигурни, че е време да я напуснете.

10. Замислете се за цялостната си кариера.

Оставането на лоша работна позиция за прекалено дълго може да повлияе негативно на по-нататъшната ви кариера. Ако сте опитали всичко, за което се сещате, за да подобрите нещата и не сте видели никаква промяна, вероятно е време да напуснете работата си.

Ако решите да напуснете, преди всичко бъдете разумни. Не изгаряйте всички мостове, като изтъкнете всичките си причини за напускане. Това би могло да ви изиграе лоша шега в бъдеще, а и така няма да постигнете нищо. Вместо това просто любезно обяснете, че напускате, за да пробвате друга възможност.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *