10 Неща, Които ще ти Осигурят Добър Сън

photo-1453473552141-5eb1510d09e2

Нищо съществено не мога да върша докато спя, затова защо да спя толкова много? Може би някои от нас често си задават този въпрос, а за останалите определно звучи абсурдно. Повечето изключително амбицирани и успяващи хора често си задават точно този въпрос. Защо да спя толкова много? Резултати от направено изследване били, че точно този тип хора вършели безупречно работата си след като са спали малко, а повече работа и по-малко сън бил ключът към успеха според тях.

Историята и идеята, за които говори работохоликът Ариана Хъфингтън в online TED Talk, са изключитено любопитни. Тя разказва: “Преди две години и половина припаднах от изтощение. Ударих главата си на бюрото, счупих скулата си, получих пет шева на дясното си око.” От тогава тя е започнала преоткриването на ценното в съня. “По време на този процес, учех, срещах се с лекари, учени и съм тук, за да ви кажа, че пътят към по-продуктивен, по-вдъхновяващ, по-радостен живот, е достатъчният сън.”- казва още тя. Спането е една “много малка идея, която може да отключи милиарди големи идеи, които в момента са задрямали вътре в нас.”

Тук са подбрани 10 основни действия, които трябва да правиш преди лягане, за да получиш дозата здрав сън, независимо колко часа е той за теб:

1. Никакъв кофеин след 19:00.

2. Прегледай задълженията си за следващия ден в късния следобед и определи двете най-важни неща, които да си поставиш като задачи и цели.

3. Вземи си душ вечер, а не на следващата сутрин.

4. Приготви раниците и кутиите за обяд на децата ти вместо да го правиш сутрин.

5. Избери тоалета си за утре, за да бъдеш по- експедитивен на сутринта.

6. Изключи всякакви електронни устройства час преди лягане.

7. Отдели 10 минути, за да почистиш наоколо, така че като да се събудиш чисотата да е първото нещо, което забележиш, когато отвориш очите си.

8. Ароматизирай възглавниците и завивките си с лавандула. Това е аромат, който доказано успокоява.

9. Чети преди да заспиш.

10. Приглуши лампите час преди да си легнеш и да ги изгасиш напълно.

А ето какво споделят три успешни личности за своите вечерни обичаи, които им позволяват да сложат край на деня, така че да се настроят в очакване на едно прекрасно утро:

  • Роузи Батиста, основател на Sleeping Naked After40
    Роузи приготвя закуската си – бурканче собственотъчно направена овесена каша- вечер, за да бъде готова на следващата сутрин. ” Не мисля как да започна деня си по здравословен начин всяка сутрин. Овесената каша ме зарежда с енергия.”

 

  • Ейприл Франкс- Хънт, CEO of Women Recharged
    Тя често провежда бизнес конференции и често говори по телефона, но приключва с всякакви телефонни разговори поне 30 минути преди лягане тъй като е осъзнала, че късните разговори често са изпълнени с оплаквания от страна на семейството, приятелите и клиентите, които чрез говорене се освободжават от драмата и проблемите си, затормозявайки ума й. “Прекалено много негативност за тези късни часове.” Вместо това тя гледа нещо отпускащо и забавно преди лягане. ” Смехът ме кара да забравя за изпълнения със стрес ден и  ми позволява да спя много по пълноценно.”, казва още тя.

 

  • Емили Бенингтън, консултант по кариерно развитие
    Емили често си задава въпроса От какво се нуждая, за да се отпусна? ” Това действие не само ми позволява да разсея мислите на отчаяние от главата си, но и също така създава чувството за спокойствие, което ми позволява да спя по- дълбоко.”

Хората, които водят здравословен начин на живот са по-продуктивни, изобретателни и находчиви, а основното в здравословния начин на живот несъмнено са Сънят, Храната и Тренировките. Виж защо  ТУК !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *