10 Неща, Които Успешните Хора Никога Не Правят Отново

man-checking-his-iphone-working-at-home-office-picjumbo-com

“Никога не се връщай назад”. Какво означава това? В наблюденията си на успешните хора, клиничният психолог и автор на книгата “10-те неща, които никога няма да направиш отново”, д-р Хенри Клауд е открил някои “пробуждания”, които хората имат както в живота, така и в бизнеса си. И след като това се случи, те никога не се връщат към стария си начин на живот. Те никога не са същите хора, които са били преди.

“Преди години, едно много лошо бизнес решение ме доведе до интересна дискусия с моя ментор”, разказва д-р. Клауд. “Научих много ценен урок, но по трудния начин. И той ме увери, че веднъж като науча този урок, никога няма да се върна назад. Никога няма да повторя същото нещо отново.”

“Чудех се, кои са тези ключови пробуждания, през които преминават успешните хора, които променят завинаги начинът, по който правят нещата… и които ги задвижват да успеят в бизнеса си, взаимоотношенията и живота. И така започнах да изучавам именно тези “пробуждания” и да ги изследвам през годините”

И въпреки, че от живота и бизнеса можем да научим толкова много уроци, д-р Клауд наблюдава тези “10 неща”, през които хората с високи резултати преминават и никога не се връщат обратно.”

Успешните хора никога…

 1. Не се връщат към нещо, което не е работило.

Дали ще е работа или разпаднали се взаимоотношения за добро или лошо… никога не трябва да се връщаме към същото нещо, без да променим нищо и да очакваме различни резултати.

 2. Не се захващат с нещо, което изисква от тях да бъдат, такива… каквито те не са.

Каквото и да правим, винаги трябва да си задаваме въпроса: “Защо правя това?” “Подходящ ли съм за това нещо?” “Ще мога ли да се справя?” Ако отговорът ти е “не” на някои от тези въпроси, по добре не се захващай и продължавай напред.

 3. Не се опитват да променят другите.

Когато осъзнаеш, че не можеш на сила да накараш някой да направи нещо или да се промени… Дай му свобода и му позволи да изпита последствията сам. По този начин и ти намираш своята собствена свобода.

 4. Знаят, че не могат да угодят на всички.

След като осъзнаеш, че е наистина невъзможно да се угоди на всички.. започваш да живееш целенасочено, опитвайки се да угодиш само на правилните хора.

 5. Не избират краткосрочен комфорт пред дългосрочна полза.

Успешните хора осъзнават, че когато искат нещо, колкото и трудно да е то, и в момента да ги постави пред много некомфортна ситуация… те не се влияят от болезнената стъпка, която трябва да предприемат сега, защото в дългосрочен период наградата ще е много по-голяма. Именно в този принцип се крие фундаменталната разлика между успешните и неуспешни хора както в личностно, така и в професионално отношение.

 6. Не се доверяват на някой или на нещо, което изглежда безупречно.

Натурално е заложено в нас, винаги да сме привлечени от неща, които изглеждат невероятни. Всички ние обичаме перфектното и винаги търсим него. Преследваме хора, които са добри в това, което правят, служители с високи резултати, срещи с изключителни хора, приятели със страхотен характер, както и фирми, които изпъкват. Но когато нещо или някой изглежда прекалено добре, за да е истина… то истината е, че светът е несъвършен. Всеки си има недостатъци, така че ако видиш някой без такива… замисли се.

 7. Не откъсват очи от Голямата Картина.

Ние функционираме по-добре емоционално и се представяме по-добре в живота, ако можем предварително да видим “голямата картина”. Ако знаем какво точно искаме и как да го постигнем, малките неща, които се случват по пътя никога няма да ни отклонят. Успешните хора винаги си спомнят, че когато някаква спънка им застане на пътя, това е само временно и няма да им попречи да стигнат там, където отиват.

 8. Не пренебрегват да направят проверка.

Без значение колко добре изглежда едно нещо отвън, ако се вгледаш дълбоко и обширно и направиш проверка, ще откриеш неща, които могат да се подобрят. Било то за самия теб или за нещата, които правиш ежедневно…

9. Никога не забравят да се попитат: Защо съм в тази ситуация?

Една от най-големите разлики между успешните хора и останалите е, че в любовта и в живота… във взаимоотношенията, в бизнеса, успешнте хора винаги си задават въпроса: Каква роля имам аз в тази ситуация? Казано на кратко, те не виждат себе си като жертви, дори и когато в дейсвителност са.

 10. Не забравят, че вътрешното им Аз, определя външният им успех.

Добрият живот, много рядко зависи от външните обстоятелства. Ние сме щастливи и изпълнени, най-вече от това какви сме вътрешно. Много проучвания потвърждават това. И нашият вътрешен живот до голяма степен допринася за много от нашите външни обстоятелства.

Всеки прави грешки. Дори най-успешните хора на света. Но това, което хората с резултати правят по-добре от другите е, че те разпознават какво ги води до тези грешки и никога, никога не го повтарят! С една дума, те се учат от собствената си болка и болката на другите.

Добро нещо да запомниш е това: Болката е неизбежна. Но повтаряйки същата болка два пъти, когато сме могли да изберем да се поучим и да направим нещата по различен начин със сигурност е можело да се избегне. Една добра мисъл е: “Не се нуждаем от нови начини да се провалим.. старите работят много добре.” Нашата задача както в живота, така и в бизнеса е да разберем кои са нещата, които ни саботират и никога да не ги правим отново.

Благодарим ти много за отделеното време. Ако все още не си гледал Безплатния ни Мини-Курс на тема “Как да достигаш до нови потенциални клиенти, изцяло по интернет”, може да се регистрираш напълно безплатно в кутийката отдолу.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *