Кои са Чертите, Характерни за Всеки Човек със Силна Мисъл

photo-1456324463128-7ff6903988d8

Искаш ли да успееш в живота? Естествено. Тогава знай това: нужна е изключителна сила на духа, а това е, което разделя “цвета” на обществото от средностатистическия човек, който върши задълженията си достатъчно добре. Когато нещата станат напечени, тази отбрана маса хора не се оставят на трудностите, а посягат за помощ към нещото, което със сигурност ще им донесе победата – силата на мисълта.

Каква е цялата тази работа със силата на мисълта? Вероятно не за първи път попадаш на този термин. Много често бива описан като умението да работим здраво и да отговаряме на провала и злополучието с пъргавина и сила; вътрешното качество, което ни позволява да даваме всичко от себе си и да се придържаме към дългосрочните страст и цели.

Според Стив Сиболд, експерт в тази сфера и автор на книгата “177 Mental Toughness Secrets of the World Class” един средно интелигентен човек може да се превърне в човек на изключително ниво само като използва мисълта, навиците и философията, свързани с този принцип. Великият Винс Ломбарди е вярвал, че точно силата на мисълта е едно от най-важнте умения за един лидер. Психологът Анджела Дъкуърт от Пенсилванския университет посвещава живота си, работейки върху проучването на това качество, и смята, че това е истинският фактор за успех.

Тук ще се спрем на психолога д-р Питър Клъф и неговия “Тренировъчен модел за развитие силата на мисълта”, който оценява човек в четири категории:

Увереност
Склонност към предизвикателства
Контрол
Отдаденост

Ето как можеш да използваш тези компоненти в твоя ползва и да усъвършенстваш мисълта си:

1. Увереност

Вярваш ли в себе си и способностите си? Можеш ли лесно да реагираш на конфликти и предизвикателства? Имаш ли добре развити социални умения?

Самоуверените хора са напълно наясно с факта, че ще успеят, независимо какви са препятствията по пътя им. Факт, да, защото в тяхното подсъзнание друга опция не съществува. Те работят усилено за да се развият дори и в средите с най-силна конкуренция. Те са решителни, смели, когато се изправят пред страха. Да вземем за пример Барбара Корокан, една от най-успелите бизнес дами в САЩ. Тя е имала нетърпим страх от публичната изява, но е знаела, че трябва да се сблъска с това, отколкото да бяга и така да пропилее шанса си за успех. Какво е направила? Тя използвала всяка една възможност да говори публично и работела над подобрението си до последно. Днес тя представя идеите и мислите си по целия свят. Относно увереността тя казва: “Не се страхувай. Изправи се и извикай силно и ясно, така че всички да те чуят: “Не, аз НЕ съм глупак.”

2. Склонност към Предизвикателства

Намираш ли се в среда, където постоянно нови и нови възможности за развитие изникват?

Хората, които са склонни да приемат предизвикателства, имат невероятната способност да мислят и работят по-мащабно. Те се наслаждават на това да тренират креативността си, да окриват нови начини и до известна степен да поемат риск. Защо? Защото са силно фокусирани върху постигането на положителни резултати. Духовният учител и автор на книгата “Силата на настоящето” Екхарт Толе учи на това ,че предизвикателството, трудностите и нерешителността са естествена част от живота, които трябва да бъдат посрещнати. Той подчертава: “Промяната е изключително нужна, тя  предлага нов начин на съществуване на този свят.”

3. Контрол

Чувстваш ли, че имаш контрол, власт над живота си и силата да предопределиш съдбата си? Как се справяш с върховете и спадовете в живота?

Хората със здрав контрол над нещата са по-спокойни и уверени. Те са по-близо до чувствата си, мотивирани за постигане на добри резултати. Те вярват, че имат силата да влияят на последствията. Един от най-известните експерти по усъвършенстване Тони Робинс развива процес от пет стъпки, които имат за цел да помагат на хората да контролират нещата в по-голям план и да постигат очаквани резултати. Наистина си струва да погледнеш от по-близо към нещата, особено когато развиваш силата на мисълта.

4. Отдаденост

Изцяло отдаден ли си на стремежите си? Поставяш ли си цели и работиш ли постоянно за постигането им дори когато нещо ти пречи?

Мисти Коупланд, първата тъмнокожа примабалерина, си е поставила за цел този успех дори и в най- лошите си моменти тя не се е спирала, защото е била напълно отдадена на мечтата си. Нейният съвет? Упорствай. Може да изглежда напълно различно от очакванията на другите, но пътят ти към успеха не зависи от нищо и никой, ти сам си го начертаваш.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *