Храна, Сън, Тренировки: Ключът към Успеха

photo-1427384906349-30452365b5e8

Хората, които водят здравословен начин на живот са по-продуктивни, изобретателни и находчиви.

Изправи се пред фактите. Не винаги се грижим за себе си толкова добре, колкото би трябвало. Трудно е, защото животът винаги застава на пътя ни – още повече и когато сме затрупани с работа и ангажименти. Когато сме изправени пред избора – трудолюбие или повече внимание за нас самите, сам се досещаш кое избира по – голямата част от нас.

Дали обаче е удобство или не, поддържането на здравословен начин на живот би трябвало да е на първо място за нас, преди задълженията и работата. Защо? Защото, ако не сме здрави, не може да достигнем до успех, нито в работата, нито у дома.

Нека разгледаме основното в здравословния начин на живот – храна, сън, тренировки и защо не можем да ги игнорираме:

  Свързано: Сутрешното Ежедневие на Всеки Успешен Човек

1. Храна

Обяд е. Работиш от осем часа сутринта. Когато стомахът ти се свие на топка от глад, най-подходящият и удобен избор за теб е да си вземеш нещо готово и в повечето случаи мазно. Последното нещо, което би си помислил, е да си вземеш накаква нищожна салатка. Но знаеш ли какво причиняват тези закуски и бързи храни, придружени от екстра калорийки, на твоята следобедна продуктивност?

Проучване, в което участниците били поставени под наблюдение за 13 дни, през които дни се наблюдавали консумацията, настрението и поведението на всеки един от тях, показалло следното: Участниците, които се хранели с по – малко висококалорични храни и повече плодове и зеленчуци били по-щастливи, по- отворени към изпълнението на задачи и по-изобретателни от тези, които клонели към мазната, нездравословна кухня.

Мислим за храната прекалено нехайно. Тези от нас, които непрекъснато се сблъскват с купища имейли, доклади и работа, мислят за храната като за “гориво”.  Сходството обаче е млако подвеждащо.  От горивото се очаква едно и също, но при храната нещата са други. Различната храна, влияе по различен начин на организма, затова обръщай внимание на менюто си.

2. Сън

Когато професионалният ти живот изисква прекалено много от теб, никога не знаеш дали часовете за сън ще бъдат адекватни на часовете, през които си буден. Отиваш на работа рано, може би и дори слънцето да е изгряло, и си отиваш късно след като вече се е стъмнило. У дома взимаш лапопа си, за да довършиш някои дребни нещица, които са останали. Три часа по-късно стигаш до леглото си, влачейки се. След това се събуждаш преди сутрешните лъчи и започваш всичко от начало.

Вероятно просто привикваш към това заради работата ти. Дори да си нощна птица и ранно птиче, има някои неща, които трябва да се подсигуриш, че правиш, за да получаваш качествен сън. Но първо, нека отговорим на въпроса – Защо е толкова важен сънят?

Липсата на сън е свързана с повишеното ниво на стрес, високото кръвно налягане и пониженото функициониране на мозъка. Следователно и твоето изпълнение на работа е застрашено от това.

Как да се преборим с безсъницата? Създаването и спазването на определен график определено ще помогне. Ако през повечето време работиш у дома, определи стриктни работни часове, като имаш предвид, че след това ти остава време да разпуснеш. Това е в случай, че все още мислиш за работа след като си приключил вече, което вероятно те кара да седиш буден за известно време. Когато на сутринта чуеш алармата си, се изправи и разсъни, независимо какво ще ти коства това. Устои на желанието си да поспиш още малко, защото ще се оспиш и ще развалиш графика си за сън.

3. Тренировки

Стресът на работа понякога може да ни докара до краен предел. Какво по-хубаво от това да се разсееш от проблеми с малко тренировки във фитнеса? Това е чудесен начин да намалиш стреса, да се абстрахираш от ежедневното напрежение и в същото време да бъдеш във форма. Постоянните тренировки предотвратяват депресията и куп други причинители на непродуктивност, коитоправят успеха за теб недостижим.

Разбира се можем и да говорим за такива дълги тренировки, от които лицето ти чак посинява, но не е това идеята. Важното в това е просто да тренираш, независимо колко време. Вмести тренировки за 30 минути в ежедневния си график. Не си обещавай напразно, че ще правиш това след обяда ти или след като се прибереш у дома. Девет от 10 в случаите, денят е изтискал силите ни до последно и нямаме желание дори да си вдигнем пръста, когато се приберем у дома. Отнасяй се към тренировките си като крайно необходима стъпка към твоя успех. Това не е нещо, което би трябвало да правиш, а нещо, което е задължително да правиш.

%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *