Тишината – Начинът, по Който да Събудиш Крeативното си Аз

QoR8Bv1S2SEqH6UcSJCA_Tea

В днешно време много рядко попадаме в моменти на обезпокоени тишина и спокойствие. Дори и когато не водим разговор или не работим върху нещо, все пак малкото устройство в джобовете на всеки един от нас ни разконцентрира, и ни държи в течение на събития, известия, имейли с  постоянното си бипкане или вибрация.

Признай, всеки един “бърз поглед” на съобщенията отнема около 30 минути, ако не и повече, взиране в светещия дисплей. За жалост обаче цялата тази работа с телефоните и важните неща, които трябва да прегледаме, цялата тази информация, която асимилираме не ни прави по-умни или пък по-бързи в работата. Истината е там, че всъщност правим точно обратното. Защо? Защото мозъкът е мускул, който става все по-силен с времето и практиката. Както всеки мускул, мозъкът също се нуждае от баланс между тренировката му и нужната почивка. Следователно, ако постоянно стоим фокусирани върху информация, която трябва по някакъв начин да разберем, запомним или преработим, става все по-трудно за нашата мисъл да намира сили.

Психолог на име Джонатан Смолууд от Университета в Ню Йорк е разгледал проблема, свързан с  дисбаланс между работата и почивката на мозъка, и установил, че е пряко свързан с лесното отвличане на вниманието и креативността. Той отбелязва, че способността ни да мислим креативно и да вземаме дългосрочни решения са две много важни неща, които ни дават възможност да напредваме, както и “да продължаваме да намираме оригинални отговори на въпроси” и “да се придъжаме към планове, които ще ни доведат достатъчно далеч, за да постигнем целите си”.

Проучването на Смолууд доказва, че горе посочените умения са свързани с възможността ни да насочим вниманието си не към информацията, идваща отвън, а към  вътрешните мисли и чувства, когато се намираме в спокойна среда. Както казва психологът: “Оказва се, че способността да се отпишем от външния свят, когато средата ни го позволява. оказва влияние върху развитието на група умения, важни са всеки един човек.”

С други думи неангажиран и блуждаещ ум, който е познат като един от факторите за разсеяност, е всъщност едно от нещата, които трябва да поощряваме.

Учените продължават да откриват ползи от периодичната тишина, на която някои хора се отдават. Предизвикателството в днешни дни обаче са технологиите, с които сме заобиколени непрекъснато и трудността да се отделим от тях напълно за известно време.

Това са няколко съвета, с които да достигнеш до няколко минути спокойствие и тишина и да се отдадеш изцяло на себе си:

1. Отдели само пет минути

Прекарвайки пет минути в пълна тишина може и да е най-странното нещо, особено за тези, които никога не са го правили. Инстинктът ти ще се бори и ще настоява като мисълта, че си губиш времето, ще напира все повече и повече. Но помисли над това – къде ли не даваш пет минути от времето си, защо и да не ги отделиш за нещо, което ще бъде в твоя полза?

2. Остави мобилния си телефон

Дори и да не си признаваш, ти си пристрастен към смарт телефона си и това е факт за по-голямата част от населението в света. За това пет минутно упражнение, сложи телефона си на място, където ще са необходими малко повече усилия, за да отидеш. Остави го в колата си или дори можеш да го заключиш в пощенската кутия – всяко едно подобно на това място е подходящо, но не и близо до теб.

3. Изключи всичко

Под всичко, се има предвид наистина всичко. Ако е нужно дори и пералнята, която си пуснал да работи. Нормално е всякакъв шум в началото да те разконцентрира, да не говорим за тиктакането на часовника. Затова направи всичко възможо като за начало да бъдеш някъде, където можеш да си сигурен, че няма какво да те разсее.

4. Използвай тапи за уши

Ако си от хората, които изпитват трудност с концентрацията, един от начините, с които да си помогнеш, е като си сложиш тапи за уши. Наистина действа – опитай!

5. Забрави за списъка със задачи

Звучи лесно, но не се подлъгвай. Трудно е да не мислиш за задълженията си, особено когато все още не си приключил с тях. Това упражнение обаче не е, за да мислиш какво трябва да направиш в следващите пет часа примерно. Това упражнение е, за да обърнеш внимание на себе си и мислите си, затова е добре да не мислиш за работа и проблемите около нея.

6. Дръж дневника си наблизо

Венъж след като си усъвършенствал пет минутното мълчание, идеите ще започват да изникват една след друга в съзнанието ти и ще бъде трудно да ги запомняш всички, но се постарай. Не прекъсвай мълчанието, за да запишеш новата идея, просто почакай докато приключиш и тогава запиши всичко, което ти е дошло на ум.

 

Всичко това звучи точно като начин за медитиране и до известна степен е. Само пет минути, отделени за малко тишина и обезпокоявани мисли, са съставката, от която се нуждаеш за да събудиш въображението си.

А докато си се отдал на вътрешното си Аз можеш като за начало да разсъждаваш и над тези 10 Въпроса

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *