Съвети, Които Ще са ти Полезни за Цял Живот

photo-1459623837994-06d03aa27b9b

1. Обичай грешките си

Винаги помни, че се учиш от грешките и така продължаваш да се развиваш. Не се страхувай от това толкова много. Един ден ще имаш възможност да погледнеш назад и да видиш недоразуменията, на които ще се смееш. Грешките са неизбежни.

2. Често казвай “да”

Понякога да излезеш от зоната си на комфорт и да опиташ нещо ново звучи някак си ужасяващо. Преодолей това и се научи да казчаш често “да”. Ще ти помогне да се разгърнеш, да опиташ нови занимания, които може би биха се превърнали в хоби или биха ти донесли нови възможности.

3. По-малкото е повече

Не се опитвай да бъдеш човек за всичко. Фокусирай се върху това да бъдеш наистина добър в едно или две занимания. Здравата работа е погубена, ако е разпределена в много неща.

4. Споделяй как се чувстваш

Ако някой те нарани, бъди честен с него. Ако си имал невероятна среща с някого и всичко е било идеално, сподели това, нека другият знае какво мислиш. Когато приключваш телефонен разговор с човек от семейството, кажи му ”обичам те”. Животът е прекалено кратък, за да прикриваш чувствата си – никога не знаеш дали ще ти се отдаде друга възможност да кразкриеш емоциите си.

5. Приеми и обичай промените

Едно от нещата, за които можеш да бъдеш сигурен, че ще ти се случат, е промяната. Тя ще дойде и ти не можеш да я избегнеш. Не винаги ще бъде лесно, но промените си имат причина. Научи се да ги приемаш.

6. Нямаш толкова за губене, колкото всъщност си мислиш

Често страхът от загубата е това, което ни пречи да осъществим мечтите си. След като примерно си завършил няма какво толкова да губиш. Защо да не започнеш бизнесът, за който винаги си мечтал? Най- лошият край на нещата всъщност няма да е най-голямата катастрофа в живота ти.

 

7. Спри да се притесняваш за мнението на хората

Да допуснеш мнението на другите да повлияе на решенията ти е едно от най-лошите неща, които можеш да си причиниш. По-късно просто разбираш колко глупаво е било от твоя страна. Единственото нещо, което е важно за теб е какво мислиш и чувстваш за себе си само ти.

8. Бъди честен, както със себе си, така и с другите

Винаги бъди честен. Откровеността дава нужното спокойствие на ума, а това е безценно. Връзките с хора, основани върху лъжи, никога не траят дълго.

9. Срещай се, с колкото се може повече нови хора

Не винаги може да бъде прекалено ясно, но хората, които срещаш, винаги могат да ти окажат помощ. Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят към теб и опознавай нови хора. Светът е по-малък, отколкото си мислиш. Ще останеш учуден колко свързани са хората помежду си. А може и вече да си го осъзнал?

10. Намери време, в което да бъдеш сам

Усамотяването е невероятен момент. Отделяй време да останеш със себе си понякога. Бъди най-добрият си приятел – обядвай сам, гледай филм сам, отиди на екскурзия сам. Мисълта за самотата те плаши, но оставайки насаме със себе си, опознаваш себе си в един по-дълбок смисъл.

11. Научи се да задаваш добри въпроси

Няма как да знаеш всичко, а има голяма вероятно да попаднеш в среда с по-умни хора от теб. Бъди любопитен и задаваш добри въпроси. Слушай повече, отколкото говориш и задавай въпроси.  Някои хора имат невероятни истории и уроци, които си струват да бъдат чути. Просто трябва да имаш желанието да питаш.

12. Цени това, което имаш

Стиви Уондър може и да не вижда, но има изключителен усет за музиката. Днес той има 25 спечелени награди Грами, които да го докажат. Научи се да цениш и използваш това, което имаш, вместо да се оплакваш за това, което нямаш.

13. Карай хората да се чувстват добре

Никога не подценявай силата на един простичък комплимент. Карай хората около теб да са щастливи, а жестът със сигурност ще ти бъде върнат обратно. Хората винаги помнят, човекът, който ги е накарал да се почувстват специални.

14. Инвестирай в себе си

Никога не спирай да се учиш. Да, училището в определен етап от живота спира да играе роля, но животът е пътешествие и ако не се развиваш, ти просто се проваляш. Придобий ново умение, прочети нова книга, научи нов език, взимай уроци, научи се да танцуваш или да свириш на някакъв инструмент. Няма значение какво правиш, стига със заниманията си да инвестираш в себе си.

Screen Shot 2016-05-02 at 10.51.51 PM

15. Открий предизвикателството, което ще заобичаш

Намери това, което те изпълва и те кара да се чувстваш доволен и щастлив, че го правиш, но в същото време и да те предизвиква. Ще почувстваш колко възнаграден ще си след това.

16. Обичай себе си

Не е възможно да имаш пълноценен живот, ако не обичаш себе си напълно. Когато погледнеш в огледалото, кажи на себе си, че си красив. Казвай го често. Ти си уникален и няма никой друг като теб. Приеми го. Обичай се. Другите ще те заобичат още повече точно заради това.

17. “Върни асансьора обратно долу” – Кевин Спейси

Веднъж след като си се установил на стабилна позиция, за да можеш да помагаш, помогни и на други да достигнат постиженията ти – “върни асансьора обратно долу”  Може да се чувстваш самотен на върха. Помогни на другите да бъдат там, където си и ти. Бъди ментор, давай, бъди част от успеха им.

18. Наслади се на пътуването

Всички имаме цели и стремежи. Може би в момента работиш върху едно от тях. Постигането на това, върху което си се трудил, понякога не отговаря на очакванията. Затова се научи да обичаш пътят, по който минаваш и оценявай малките загуби и победи.

19. Не е ти срещу някой друг, а ти срещу самия себе си

Спри да сравняваш себе си с другите. Може би никога няма да бъдеш най-коравият във фитнеса, най-богатият или най-бързият в маратона. Ако това те натъжава, губиш смисъла. Вместо да се нагорчаваш се концентрирай върху това да бъдеш по-добър, отколкото си бил преди. Ако правиш това, ще достигнеш успех. Няма да стане веднага, но ако всеки ден се фокусираш върху дадено занимание, резултатите могат и да те удивят.

20. Поемай големи рискове

Преследвай това, което искаш. Напусни работa. Скочи с бънджи. Започни бизнес. Заговори красива жена или мъж, който обядва сам. Не винаги ще успяваш, но и не винаги ще се проваляш.

21. Открий дарбата си и й се отдай

Някои от нас са родени да бъдят писатели, поети, други музиканти или художници, а трети-предприемачи. Открий това, което те кара да се чувстваш жив и прави повече от него. Не пропилявай живота си, изпълнявайки нечии желания. Това, от което се нуждае светът, са хора, които правят това, което обичат.

Животът е кратък, но невероятен. Събуждай се всеки ден с усмивка и се наслаждавай на всеки момент.

“Баща ми казва, че почти целият свят спи. Всеки, когото познаваш. Всеки, когото виждаш. Всеки, с когото разговаряш. Той казва, че малко хора са будни и животът им е състояние на постоянно удивление.”-  Джо срещу вулкана (1990)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *