Причината за Неизпълението на Задълженията ти

irish-hands

Отговорът е прост и всеки един от нас го знае: Загубата на време.

Какво означава време? Времето е това, което непрекъснато тече и отминава, независимо какво правим. Ако можехме да изберем някаква свръх сила, може би много от нас биха избрали силата да контролират времето, да го спрем само за да имаме още няколко минутки, часове или дни, за да приключим с нещо.

Можеш да получиш повече време, защото в момента губиш много от него. Когато разбереш малките неразумни моменти, в които повечето от нас губят прекрасните ограничени мигове, може да преосмислиш някои от своите навици, чрез които губиш времето си.

Загуба на време на работното място

Повечето от тези лоши навици са част от работните часове, резултат от скуката. Отегчението води до ангажиране на съзнанието по някакъв начин, който в повечето случаи е загуба на време.

Интернет

Често първият сигнал за разсеяност е Интернетът. Резултатите на около 64% от участници в проучване показали, че се ровят в сайтове, които не са свързани с работа, всеки ден, докато са на работното си място. Защо хората не могат да се фокусират на 100% върху задълженията си? Вероятно, защото не са достатъчно мотивирани. 64% от работещите губят времето си в Интернет ежедневно.

Имейли и срещи

Не цялата вина обаче пада върху Интернет. Участници от друго проучване твърдят, че преглеждането и отговарянето на имейли губи 20% от времето им, а 47% от всички участници казват, че присъствието на прекалено много срещи  пропилява прекалено много часове. Срещите, в които се планират предстоящи срещи, поправянето на лекомислени грешки или отговарянето на купища имейли – всички тези вредни за времето навици костват, както твоите пари, така и тези на работодателя ти. Затова усетиш ли непродуктивност, се стегни и завърши работата докрай. Това ще ти спечели време за други занимания.

Статистика

Главните причини, поради които губим времето си на работа

  1. Липса на предизвикателство, мотивация 35%
  2. Дълги часове 34%
  3. Ниска заплата 32%
  4. Липса на поощрение, бонуси 30%
  5. Недоволство 23%
  6. Отегчение 18%

Загуба на време в ежедневието

24 часа са просто недостатъчни. Истина ли е това? Повечето от нас работят по цял ден, прибират се вкъщи, готвят вечеря, прекарват време със семейството си, лягат си и след това всичко се повтаря наново на следващия ден – като хамстер във въртележка. Какво ли ще е, ако можеш да си спечелиш един или два свободни часа всеки ден? Ако преразгледаш живота си и навиците си отблизо, би могъл да намериш начин да спечелиш повече време. Също така можеш да откриеш, че много от нещата, които изсмукват времето ти в ежедневието са напълно ненужни.

Това са няколко примера:

Трафик

Според изследване средният работник губи 46 минути в пътуване до и от работа. Не е учудващ фактът, че хората, които живеят по-близо до работното си място, са по-щастливи. Най-лесното решение е да се изместиш по-близо до работа, но в повечето случаи това е невъзможно. Затова можеш да съобразяваш кога движението е натоварено и да не губиш толкова много време, пътувайки.

Забавления

Всички обичаме развлеченията тук и там. За голямо съжаление телевизията е едно от тях, а това е , което изпива най-много от времето ни. Средно човек гледа на ден по три часа телевизия, а това е много. Иронията е, че през повечето време гледаме телевизионни реклами.

Социални мрежи

Още по-лошото идва, когато сме получили нужната доза телевизия и обърнем внимание на социалните мрежи. Да, времената се изменят, всеки се нуждае от връзка със социалните мрежи, но колко много е прекалено много? Пoвечето хора прекарват по 45 минути на ден само във Facebook.

Свободно време

Лесно е да се изгубиш в мислите си, особено в не толкова значителните. Намирайки си занимание докато чакаш за някакъв час, приятел или колата ти да бъде измита, свободното време няма да бъде пропиляно.

Неорганизирани сутрешни и вечерни обичаи

Всички знаем, че най-успешните хора в света имат сутрешни и вечерни обичаи, които спазват стриктно. Това ги улеснява и по този начин печелят време. Вместо да бъдеш жертва на своята неорганизираност, се придържай към някакъв план.

Притеснение да казваш “Не”

Лесно е да кажеш “Да”, нали? Всички искаме да бъдем полезни, услужливи. Затова не е лесно да кажеш “Не”. Понякога, колкото и да искаш, просто не можеш да си позволиш да откажеш на нечия молба. Казвай “Не”, когато можеш, понякога наистина е безсмислено да се съгласяваш на всичко. Наградата ще бъде време.

Желание за контрол над всичко

Има ли нещо, което можеш да довериш на друг? Често правим неща, които не са задължителни, но вършим заради чистата нужда от контрол, а в същото време друг може да го свърши по също толкова добър начин, колкото и ти. Остави това и може и да освободиш повече време в графика си.

Загуба на представа за времето

Разграфявай времето си и върши задълженията си по план. По този начин няма да се мотаеш по време на задачите си. Лесно е за загубиш представа за времето , например колко време си прекарал над определено занимание докато безцелно си се лутал? Друг начин да избегнеш този проблем е като изпозлваш метода на предизвикателството. Например, наистина ли отнема час, за да се прочете тази глава или да се довърши този доклад? Вероятно не. Изпозлвай налагането на часова система, за да уползотворяваш повечето от времето си.

 

                            Свързано: Начините, чрез Които да Премахнеш Лошите Навици

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *