Премахни Тези 10 Фрази от Речника си

frogs-1200380_960_720

Тези словесни грешки биха ти стрували влиянието върху хората. Затова се поправи, ако искаш хората да те вземат на-сериозно.

Проучвания доказват, че най-древният език е на маите, който се е говорил преди около 7,000 години. Представи си, за 70 века ние сме развивали и развивали вербалната комуникация и накрая сме стигнали до “ами, такова, аз ъъъ…”.

Независимо дали ръководиш екип, презентираш идея на бъдещ твой клиент или изнасяш реч през огромна публика, словесните грешки ще подронят авторитета ти и ще разсейват слушателя от основната ти идея.

Ако искаш да имаш уважението на другите и влиятелност, по-добре забрави тези фрази:

1. ” Объркан съм.” или ” Не схващам.”

Вместо да оставяш цялата отговорност на другия човек, създай взаимоотношение помежду ви. Кажи ” Помогни ми да разбера гледната ти точка.” и остани отворен за идеи.

2. ” Знаеш ли какво имам предвид?” и ” Това има ли смисъл?”

Да питаш постоянно за потвърждение разклаща твоята сигурност и влияние.

3. “И аз бях като…” или ” И тя беше като…”

Думата “като” в повечето случаи стои неестествено и пречи на ясното ти изказване.

4. ” Ами, ъъъ, знаеш.”

Избягвай тези паразитни думи. Ти може и да не осъзнаваш, че ги казваш, но човекът отсреща определено не се радва на това, което чува. Упражнявай се като спираш за момент, за да осмислиш думите си, пауза определено е по-добър вариант.

5. “Бях много зает.” или ” Бях започнал да…(пиша имейла), но забравих да…(го изпратя).”

Извиненията изобщо не са изход от ситуацията. Кажи “Съжалявам за недоразумението. До утре ще съм готов”.

6. Фрази като ” Имам уши навсякъде” или ” Всичко е ток и жица.”

Още паразитни думи, които трябва да заличиш обезателно, защото прекаленото им използване те правят дразнещ или скучен. Намери друг интересен начин да се изкажеш.

7. “Ти винаги…”

Бързите заключения са лишени от вникване в проблема и пречат на добрия диалог.  Не препирай с изводите и избягвай тактиката с обвинението.

8. ” Мисля, че трябва сякаш да го направим по този начин,”

Колебливата и неуверена реч правят присъствието ти незначително. Губиш излъчването на самоувереност. Изказвай твърдо мнението си и го защитавай.

9. ” Мразя да говоря по този начин, но…” или ” (Иван) е добър човек, но…”

Не се опитвай да прикриеш критиката си с маска на загриженост или да казваш неща, които са напълно незначителни и нямат никаква стойност.

10. ” Наистина?”

Това е целенасочено оплакване, което звучи като хленчене. Опитай се да направиш и интересно наблюдение върху възникналия проблем вместо това.

 

Определено ще направиш впечатление, ако имаш правилна дикция и подбираш добре думите си, а влиятелността ти ще е по – ъъъ, ами знаеш, по-голяма в разговора, който водиш или презентацията, която представяш. Замени отрицателно заредените фрази с положителен тон и одобрителни думи.

Освен правилна дикция ти е нужна и още една малка тайна, за да бъдеш успешен и влиятелен оратор. За да разбереш коя е тя: ЦЪКНИ ТУК!

Всеки ден е възможност да вдъхнеш величие, затова кажи нещо истинско.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *