Пазената Тайна за Успех и Богатство на Уорън Бъфет и Бил Гейтс

Новият документален филм на НВО “Да станеш Уорън Бъфет” обхваща пътя на милиардера от обикновено момче до един от най-богатите хора в целия свят.

Филмът също така се фокусира и на приятелството му с най-богатия човек в света – Бил Гейтс. Има конкретна сцена, на която Бъфет и Гейтс се срещат и сядат на маса, където и двамата са били попитани да запишат на лист хартия едното нещо, което всеки един от тях мисли, че е допринесло най-много за техния успех и богатство.

Вярваш или не, но след точно една секунда без да се замислят, Бъфет и Гейтс са написали една и съща дума на съответните листи хартия – и това е Фокус.

Това изобщо не трябва да те кара да си мислиш, че е случайно съвпадение. Много от най-успешните хора в света споделят, че единственият фактор, който им е помогнал да успеят е именно фокусът. И по-точно сто процентово отдаване за постигането на една основна цел, която са си поставили.

В ранна детска възраст, ежедневието на Уорън Бъфет е било запълнено с поредица разнообразни занимания, но в началото на кариерата си е направил първият си милион, когато е бил изключително фокусиран. Също така, последните две деситилетия са били най-успешни за него, именно защото е бил най-фокусиран и съсредоточен.

Може би се питаш как може да останеш толкова фокусиран над целите си, в свят изпълнен с неща, които непрестанно отвличат нашето внимание и ни разконцентрират? 

Постави си конкретна цел

Когато е бил в колеж, Уорън Бъфет е бил затрупан с университетски дългове от порядъка на 40,000 долара. Именно тогава си е поставил главната и единствена цел да направи първия си милион, преди да навърши 30 годишна възраст. Знаел е точно каква е целта му. След това е създал план от различни етапи и стъпки за постигането й, и дори за секунда не се е отклонил от целта си, докато тя не е била постигната. Много по-лесно е да се съсредоточиш и да бъдеш фокусиран, ако си поставиш ясен път за себе си, който да следваш неотклонно. Изясни си коя е твоята главна и единствена цел и бъди на сто процента фокусиран да я постигнеш!

Следвай своя собствен път

Уорън Бъфет е постигнал повече успехи като инвеститор, отколкото всеки друг човек в историята. Каква е тайната? Ежедневно има препоръки да се действа по определен начин, но Уорън казва, че не следва пътя или съветите на други инвеститори. Той се придържа към видовете бизнеси, които той разбира добре и инвестира единствено, когато сметне, че има нужда от това. Направил е сравнително малко инвестиции и “сделки” в дългогодишната си инвестиоционна кариера. Ако знаеш какво работи добре за теб, не бива да се разсейваш от това какво правят другите.

Знай правилата на играта

Алберт Айнщайн е казал “Трябва да научиш правилата на играта. И тогава трябва да играеш по-добре от всеки друг!” Това са невероятно мощни думи по отношение на фокуса. Ние сме общество, което предприема действия, но част от това да си фокусиран, не означава да си в постоянно правене на дадено нещо, но и да разбереш параметрите на това, какво трябва да направиш както сега, така и в бъдеще. Бъфет прекарва значителна част от времето си в четене и плануване, и действително много малко време в предприемане на дейстсвия. Изучаването и разбирането на пазара и индустрията, в която се намираш ще ти помогне да бъдеш по-съсредоточен в своя план.

Използвай времето си разумно

Има толкова много възможности в живота, както и неща, които ни разкоцентрират. Непрекъснато трябва да си задаваме въпроса дали прекарваме времето си, фокусирани върху целта си. Ако се озовеш в ситуация, в която си губиш времето, трябва да се отървеш от дейностите, които те дърпат далеч от фокуса ти. Преди да направиш дадена задача, попитай се дали това ще подпомогне целта и фокуса ти. Ако не е свързано с целта ти, и ще те разфокусира, тогава е по-добре да кажеш “не”. Например много хора прекарват часове в кафенета с приятели, говорейки за незначителни неща. Това определено те дърпа далеч от фокуса ти и ти пречи драстично на успеха!

Подбирай внимателно дейтносите в ежедневието ти и научавай нови неща, винаги когато имаш възможност. Разучи индустрията и присъствай на събития, на които обогатяваш себе си. Ако желаеш може да се запишеш за безплатния мини-курс в края на статията. Не само, че ще е полезно, но и ще се заобградиш с много други хора, които мислят за успех и развитие, също като теб!

Да, може и да не се окажеш толкова богат колкото Уорън Бъфет и Бил Гейтс, но знаейки каква е ясната ти цел и това, което се опитваш да постигнеш – в съчетание с постоянство и фокус, ще се придържаш към плана си и ще го следваш, докато не постигнеш желания от теб успех! 🙂

Ако ти е харесала тази статия, регистрирай се за Безплатния Мини-Курс, където може да научиш нови умения и да се развиваш. Темата е “Как да достигаш до нови потенциални клиенти, изцяло по интернет” и може да се регистрираш в кутийката отдолу.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *