Отговори на Тези 6 Въпроса, за да Откриеш Своето Призвание в Живота.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дълбоко в себе си, всеки знае какво обича да прави. В тази статия ще разгледаме как може да използваш това, което обичаш, за да оставиш своя отпечатък в света.

Ти, който четеш това, най-вероятно си успял да достигнеш до известен етап в живота си, в който осъзнаваш, че успеха се измерва като нещо много повече от парите и от това, какво можеш да купиш с тях. За теб може би успеха е като цялостна концепция – не само финансов успех, но и щастие, добри връзки с хората и най-вече способността ни да допринесем с нещо за обществото.

Много известна психоложка казва следното: “Всеки трябва да си постави много по-висока цел от това, просто да оцелее. След като човек постигне самочувствие и самоуважение, трябва непрестанно да си поставя предизвикателства за да се чувства удовлетворен със себе си.”

Тя също казва, че хората си мислят, че ще се чувстват удовлетворени, когато задраскат от списъка си: “да се оженя/омъжа”, “да имам деца”, “да си купя къща или апартамент” и “да достигна определено ниво в професията си”. Но е доказано, че щастието не идва единствено от парите и успеха. Пример за това са Холивудските звезди, които имат достатъчно пари и успешна кариера, но много от тях живеят във вътрешна депресия и не се чувстват щастливи, с това което са постигнали.

Кое е нещото, което те кара да се чувстваш щастлив и как можеш да превърнеш това в страст и мисия в живота си? Всеки е различен, но ние описахме някои общи стратегии, които могат да ти помогнат да си поставиш невероятна и удовлетворяваща цел.

Ето някои основни въпроси, които да си зададеш:

 1. Когато си бил дете в подрастваща възраст, кои преживявания са били най-запомнящи за теб?

Кои забавления са били най-пълноценни? 

Направи списък с всичко, което те е карало да се чувстваш невероятно като си бил дете или тинейджър. Дали това е било баскетбол например… или свирене на китара. Започни списъка с това, което си спомняш.. опитай се да задълбочиш и да напишеш всички дейности, които са ти доставяли удоволствие. След като откриеш това едно нещо, което наричаме “страст”, опитай се да помислиш за начин как можеш да го използваш за да помогнеш на другите.

Може би се чудиш как да приложиш това и ние ще ти дадем един чудесен пример: Нека да кажем, че като дете ти се е отдавал баскетбола и всеки път, когато си играел баскетбол си се чувствал невероятно… да се събираш с приятели, да играте навън.. просто си обожавал този спорт като дете. И сега си мислиш: “Добре де.. ама как да използвам това за да помогна на другите.” Един от начините е да отидеш в дом за сираци и да бъдеш доброволец и да учиш децата да играят на баскетбол. Нямаш си и на представа, това какво удовлетворение ще ти донесе в живота..

Чувстово за цел и пълноценност се крие вътре в нас. Целта ти, може да бъде препитание и да няма нищо общо с начина, по който си изкарваш прехраната. Твоето предназначение в живота може да бъде по обикновено – като например да правиш добро, да постигнеш здрвословен живот за теб и семейството ти или може да бъде много по драматично, въз основа на това какво си научил от личния си опит като си бил дете.

 2. Кой е моят идол и защо се възхищавам на този човек?

Отговорът ти може да е известен човек.. или пък не. Може да се възхищаваш на твой колега, който е в унисон със семейството и работата си. Или това е някой наистина голям, като Стив Джобс. Който и да е идола ти, анализирай характеристиките му и виж защо точно се възхищаваш на този човек. Единственото важно нещо е да не се опитваш да бъдеш “този човек”. Учи се от него, но бъди себе си.

3. Какви са моите основни ценности и вярвания?

Може да звучи като прост въпрос, но това е далеч от истината. Ние приемаме определени ценности, защото сме били научени на тях, но факт е, че понякога те не работят за нас.

Това, което може да направиш обаче.. е да създадеш списък със всички ценности, които са важни за теб. Например: вярно приятелство, чувство за хумор, търпение, спонтанност. Напиши всички твои ценности и ги нареди по важност от 1 до 10. Всички твои ценности и вярвания са важни. Но да разбереш кои са тези, които са от истинско значение за теб… ще осъзнаеш какво дава смисъл в живота ти.

4. Кои каузи са най-близки и скъпи на сърцето ми? И как мога да използвам моите умения за да помогна за тези каузи?

По принцип ние от екипа на Успей в България не съветваме да се гледа телевизия, но един полезен начин да откриеш полезна за теб кауза е да пуснеш вечерните новини и да видиш заглавията. Кое е нещото, което най-много те разстройва? Може това да е насилие на деца? Безработни родители, които не могат да прехранват децата си и да плащат сметките си?  Насилие над животни? Каквото и да е това винаги има начин да се помогне.

Първото нещо, което може да се направи е да се свържеш с агенции, които подпомагат тези каузи и да попиташ как може да им бъдеш полезен. Ще се изненадаш, но те наистина имат нужда от помощ, например да занесеш храна на бездомните животни в квартала си. Малки неща като тези, могат да ти дадат мисия в живота, която ще те кара да се чувстваш стойностен… не защото го правиш за пари, а за да помогнеш на света около теб.

5. Какви цели трябва да поставя за себе си?

Направи преглед на всички аспекти в живота си и си представи крайната цел във всяка една категория. Включи кариера, семейство, здраве, приятели, духовност и желани туристически дестинации. Задай си въпроса: “Как си представям перфектното здраве? Кои са хората, с които искам да прекарвам времето си? Какво искам да променя най-много в себе си? Напиши цел за всяка една категория в живота си и прекарвай време всеки ден да си представяш, че вече ги имаш тези неща. Направи го като навик, например всяка сутрин да четеш целта си.

Запомни, че ако не разбереш какво е важно за теб и не си поставиш цели… ще прекараш живота си, живеейки целите на някой друг.

6. Какъв отпечатък искам да оставя на света?

Как искам да бъда запомнен от хората, на които по един или друг начин съм докоснал живота?

Чудесен начин да помислим над това е да си представим рождения си ден, когато сме на 90 или 100 години. Как си представяме ситуацията? Какво казват гостите за нас в пожеланията си? “Ти прекара живота си като страхотен любящ баща и съпруг..” или “Тя прекара живота си не само като любяща майка, но и осъзнаваше баланса между семейство и работа… и т.н”

Мисли каква следа би оставил след себе си и как искаш да бъдеш запомнен от поколенията след теб? Напиши мислите си на лист хартия.

 

Преглеждайки какъв човек точно си и нещата, които натурално обичаш да правиш.. можеш да получиш невероятна представа за мисията в живота си.

Надяваме се с тази статия да сме били полезни за теб. Искаме също така да те поканим на безплатен онлайн мини-курс, в който разглеждаме “Как да достигаш до нови и потенциални клиенти, изцяло по интернет” Може да се запишеш напълно безплатно в кутийката одолу.

Благодарим за отделеното време.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *