Овладей Негативните Мисли Преди Те да са Овладели Теб

2013-04-25-16510-2-1024x768

Всеки може да ти каже, че ключът към щастлив и успешен начин на живот е позитивното мислене, особено при тежки ситуации. Понякога животът е прекалено несправедлив, но това не трябва да ни отчайва. Ние трябва да се борим и да приемаме нещастието като нещо, в което да вдъхнем смисъл или като урок. Точно затова е и придобиването на позитивно отношение. Когато гледаш от позитивната страна на нещата, ти вдъхваш в себе си сили за борба с един наистина силен враг: твоя негативизъм.

Нека разгледаме следната ситуация:

На летището си. Претъпкано е, времето е лошо и всички изглеждат леко изнервени. Чакаш да се  качиш на самолета, когато от говорителя съобщават, че твоят полет е отложен. Мъжът пред теб определено не e щастлив със ситуацията, защото първите думи, които излизат от устата му са: ” Ето, пак същата история!”

Това е. Започва се. С тези думи той слага началото на своя поток от ругатни и неприязън.

Без дори да се е замислил, този мъж отвaря широко вратите си, за да приветства негативизма. Това се случва само с едно поклащане на глава и изричането на онези думи. Сега той е уязвим и беззащитен.

Не ти се вижда чак такъв проблем. Кой не би се разстроил в подобна ситуация? Обаче това е едно малко камъче, което може да доведе до потоп от такива опасни мисли… и това е точно, което се случва.

Същият мъж изважда телефона си с намерението да се обади на някого. Определено съчувстваш на този човек след думите, които трябва да чуе от недоволния чакащ пред теб. Ето какво казва и той:

“Това е напълно нелепо! Не мога да разчитам на тази авиолиния повече! Всъщност не мога да разчитам на никого повече! Ето ме на летището, седя и чакам в края на ужасно дълга опашка и има само един обслужващ, който проверява паспортите. Ако толкова много им пукаше, щеше да има повече персонал, който да ни е насреща. Защо им доверявам бизнеса си? Сега ще загубя сделката, защото ще закъснея за нея. Така или иначе си губех времето с нея.”

Секунди след като затваря телефона си, той се обръща към теб и започва да се оплаква от хората, които са наред да покажат паспорта и билета си:

” Погледни го тоя! Какъв идиот! Не знае ли, че трябва предварително да е приготвил документите си? Нищо чудно, че опашката не помръдва и грам. Никой не знае какво по дяволите става!” Той се спира замалко, за да вдиша и да огледа наоколо. Вижда малко момченце, което се криви пред майка си. “Това дете не може ли да млъкне? Ако родителите не могат да контролират децата си, да не ги водят по летищата! Защо винаги, когато чакам някъде съм заобграден от идиоти?”

Този мъж все повече пропада в тъмната бездна на негативизма. Той е стигнал до момента, в който му се вижда, че животът му е пълен провал във всеки един аспект и че всичко е против него.

Някога чувствал ли си се така? Как да спрем наплива от песимизъм и лоши мисли, когато наистина се случва нещо лошо? Как да се предпазим от чувството, че сме жертви на всяка една ситуация, в която не получаваме това, което желаем?

Ако по някое време този мъж беше осъзнал какво си причинява с това, което прави, и ако знаеше, че този негативизъм се подхранва от само себе, той би предпочел да промени начина си на мислене и да създаде мисли, които ще го накарат да се почувства по-добре. Всеки би могъл да направи този избор.

Ето какво би си казал вместо това: “Леле, трябва да се успокоя. Правя ситуацията по-лоша, отколкото всъщност е. Имам среща днес. Важно е да се съсредоточа върху нещо пълноценно. Знам,че разстройването ми няма да доведе до ефективни резултати. Няма как да поправя това, че полетът е отложен. Нито мога да накарам детето да млъкне, ако се оплаквам. Добрата новина е, че дойдох тук рано и мога да хвана друг полет. Горката жена от персонала прави всичко по силите си. Когато дойде моят ред, ще се обърна към нея с усмивка и знак на разбиране. Не само тя се нуждае от почивка, но също така и аз. Мога да се справя с това.”

Това звучи малко нереалистично, нали? Може би. Но всъщност само една такава мисъл може да вкара нещата под контрол. Тази промяна в мисленето може да доведе до много добри решения на възникналите проблеми. Защо? Защото, колкото повече се опитваш да мислиш позитивно, толкова повече позитивна ще стане и реалността.

СвързаноБъди Позитивен: Как да Избегнеш 7 Често Срещани Негативни Мисли

Дори най- малката промяна от негативно към позитивно мислене може да те успокои и да ти даде старт за един добър и изпълнен с продуктивност ден.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *