Нужно Ли е Висше Образование в Днешни Дни?

1681064-poster-1280-college-works-initiative

Факт е, че сме достигнали точка в човешката история, където висшето образование не винаги работи…
В резултат на нарастващите технологии, много млади и талантливи хора намират традиционното висше образование като много скучно и запълнено с излишна информация.

Ако кариерата, с която си представяш, че се занимаваш някой ден, не изисква задължително диплома, попадаш в графата “зависи”. Няма съмнение, че когато нямаш никакъв опит, дипломата ще ти помогне да изпъкнеш малко повече.

Сега..разбира се има и много професии, за които все още се нуждаем от висше образование, като например медицината, правото и много други.

Въпреки това, обаче огромно мнозинство от завършилите университет никога не изграждат кариера, свързана със специалността им… Защо ли се случва така?

Подготовка за реалния свят

Това е един от най-големите проблеми в нашата образователна система като цяло..
Като подрастващи от нас винаги се е изисквало да имаме добри оценки и да се справяме блестящо с всички изпити.

Когато, обаче се случи така, че се провалим на изпит, първото нещо, което чуваме от нашите близки и преподаватели е: “Нищо няма да стане от теб… Ти един изпит не можеш да вземеш.. “Ще пасеш патките на село”.. Нека да кажем, че наистина повярваш в тази концепция, и че за успех в живота от теб се изискват хубави оценки.

Какво се случва, когато излезеш в реалния свят и осъзнаеш, че живота не ти дава възможност за перфектни оценки, и че няма значение колко много опитваш и се стараеш, най-вероятно ще се сблъскваш с провала по-често от колкото с успеха и никога няма да бъдеш перфектен.
Съвършенството е това, в което децата са научени да вярват, и че винаги трябва да се стремят към “всемогъщия отличен резултат”, който е главният показател, използван от образователната система, за да определи нивото на съвършенство или несъвършенство на децата…
Учи ли ни образователната система как да се справяме с провалите и как да се борим с живота, въпреки всичко?

В случай, че си мислиш, че греша.. Замисли се.. Ние сме най-високо образованата генерация в човешката история. И въпреки това много от нас не могат да приемат дори най-малките разочарования в живота..
Толкова сме свикнали на високи оценки, че ако ни се случи да се провалим на първото си интервю за работа, бързаме да се приберем вкъщи и да поплачем на рамото на мама, колко трудно е било и как лошо са се отнасяли с нас..

Много студенти завършват университет с вярването, че след като завършат и имат диплома работата им е осигурена. Факт е обаче, че в реалния живот, ако не си научен да се бориш и сам да намериш работата с уменията, които имаш ще се наложи да останеш разочарован…

Оценка на статистиката

Обмисли това: през 2014, Институт за икономическа политика открива, че  дипломираните студенти печелят с 98% повече  на час от тези, които не са се дипломирали. Въпреки това, не означава, че не вземат предвид многобройните варианти.

Очевидно, като цяло хората с диплома вероятно ще печелят повече. Все пак, те са влагали време и пари, по-точно студентски заеми или парите на родителите им в повечето случаи и ако са поне малко амбицирани и с късмет, правят контакти в университета, които да им помогнат да си намерят подходяща първоначална работа.

А това е, което статистика като тази не ти казва: можеш да подхранваш амбицията си и да правиш контакти с хора без да харчиш огромна сума пари за университет. Ключовата дума тук е “подхранвам”. Много често амбицията вече се е зародила в теб. Ти или я имаш вече или я нямаш изобщо.

Когато си на 18 години, вероятността е голяма ти да си в позиция, в която не можеш точно да прецениш най- добрия план за бъдещето ти, затова много често правиш това,което родителите ти или училищния съветник ти кажат, това което приятелите ти с високи успехи правят и това, на което обществото с години е наблягало -отиваш в университет!

Това обаче не е единствената опция.

Какво наистина изисква успехът

Защо студентите, завършили успешно висшето си образование не могат да си намерят работа?
Може би си се чудил и това е защото те нямат никакъв опит.

Университетът сам по себе си не ти дава никакъв опит.. Разбира се има специалности като счетоводство, медицина, право, компютърни науки, където е по-различно.. НО много други специалности като бизнес администрации, маркетинг, психология и много много други, които мнозинството предпочитат да изучават не те подготвят за реалния живот.

Диплома с една от тези специалности, както и много други не струва нищо… Защото в днешно време работодателите изискват опит, а не сухи знания, които не могат да бъдат приложени по никакъв начин в реалния живот.

Това, от което наистина имаш нужда, за да успееш е изненадващо просто. Открий това, което обичаш да правиш – а това, в повечето случаи, е нещо, в което си добър. След това открий достижим и разумен начин,с който да станеш най – добрият или поне най-добрият в част от него. Бъди креативен.

В днешно време много талантливи хора предпочитат да се учат от интернет пространсвото, от книги на успешни хора и сами определят какво да научат и какво не.. като си спестяват цялата излишна информация от образователната система.

Например, може би обожаваш тенис, но никога няма да бъдеш достатъчно добър, за да се бориш за купата на Уимбълдън. Няма проблем. Можеш да се насочиш към това, да бъдеш най- добрият инструктор. Първо – това е нещо нужно, второ – предлага добри доходи и трето – привлича те. Отделно, никой няма да пита за твоята диплома от университет за учител по тенис.

Ако образованието не е било нужно за Бил Гейтс, Марк Закърбърг, Стийв Джобс, Ричард Брансън, тогава необходимо ли е на теб?

Светът, в който живеем днес може да се опише с една дума. Стойност. Тези, които дават стойност на света, на работодателите си, на клиентите си и като цяло на всички хора около тях.. успяват в живота.
Вероятно вече знаеш дали съвършената за теб кариера изисква диплома или не. В повечето случаи, не изисква. Ако случаят е такъв, защо да даваш тези 4 или повече ценни години от живота си, задлъжнявайки на банки, взимайки курсове, от които нямаш нужда, седейки бездейно без да търсиш начин за навлизане по-бързо в света на успеха.

Може и да не се изисква от теб диплома, а тези четири години да бъдат твоят старт към възмездието.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *