Не се Вглеждай в Проблема, за да Откриеш Решението

photo-1460794418188-1bb7dba2720d

Истината е, че когато изгубиш ключовете, телефона или любимия си химикал, никога не поглеждаш точно под носа си. Стане ли обаче дума за проблеми – или в бизнеса, или в живота- това, което е точно под носа ти е обикновено единственото, което можеш да видиш. За повечето от нас, това единствено нещо е като висока каменна стена.

Както обичайно- откриваш проблема, определяш значителността му, придаваш му важност, изучаваш го отново и отново до най- малката подробност, но той все още си е същият проблем. Няма видимо решение.

Блъскаш главата си в каменната стена няколко пъти. След това още няколко, просто за да се увериш, че стената наистина е здрава. Няма решение, но главоболието ти доказва, че тази стена е реална и застрашителна.

Защо довеждането до главоболие не събаря стената

За да откриеш решение, трябва да имаш различна перспектива от тази, с която си определил проблема. Също така се нуждаеш и от различно умствено състояние. Творческият проблем – намирането на решение, е съвсем различна мозъчна дейност от аналитичния проблем-  дейност, свързана с разглеждането на проблема. Каменната стена не е проблемът. Истинският ти проблем е връзката ти с тази стена, а няма как да го разрешиш с нос, забит в нея.

Тук са изброени три начина с помощта, на които ще можеш да се освободиш от прекалено близката си връзка с проблема, за да можеш да намериш правилните решения на неподатливите проблеми.

1. Абстрахирай се от проблема

Мозъците ни се нуждаят от почивка. Тенис на маса или шах биха били добра възможност за избистряне на мисълта. Може би мислиш, че тези от предприемачите, които гонят малки бели топчета или седят със сбърчени вежди върху шахматна дъска, не са толкова  сериозно замислени върху ситуацията, отколкото тези, които обезумяло тропат по клавиатурата. Всъщност е точно обратното. Както тенисът, така и шахът развиват тази част от мозъка, която отключва креативността.

Кои дейности биха отключили творческите ти способности? Тези дейности физически ли са? Това зависи изцяло от теб- може би обичаш да свириш на барабани, да играеш пасианс… Каквото и да е, прави го, за да можеш следващия път, когато се изправиш пред каменната стена, да видиш пукнатините или дори дупките, които не са били видими за теб преди това.

2. “Препрограмирай” нагласата си

Мозъкът ти функционира точно, както изчислителна система. Тази нагласа на мозъка е полезна в поддържането на мисълта ни, когато сме се устремили смело напред по пътя, но и не толкова ефективна в направляването ни по самите път и заобиколки.

Кое е това, което допускаш, а не би трябвало? Може би в даден момент това е било най- правилното решение, а може и да е било до вчера, но вероятно това решение вече не е правилно и днес. Опитай всичко, в което вярваш, за да разрешиш проблема си и най- вероятно ще откриеш това,което търсиш, за да постигнеш крайната си цел. Когато промениш своето “ако”, твоето”тогава” също ще се промени.

3. Изследвай непознати територии

Със сигурност и други хора са имали проблем като твоя или поне достатъчно сходен, за да можеш да извлечеш някакъв съвет. Става дума,че отговорът,който търсиш,не винаги ще бъде в задния ти двор. Най-доброто решение е, когато изпитваш трудност и не можеш да се справиш, да попиташ за помощ. Ако потърсиш за съвет, невъзможното в бизнеса ти, би могло да стане едно от най- лесните неща.

Кои други професии имат подобни проблеми? По-точно кои други професии зависят от успешното разрешаване на проблем, за да оцелеят и продължат напред? Можеш ли да си послужиш с техен съвет?

СвързаноКакво Можеш да Научиш за Предприемачеството от Другите Професии

Не само,че ще откриеш вдъхновение докато проучваш други индустрии, но и ще накараш мозъка си да обръща внимание и да приема и други схващания и разбирания. Докато проучваш непознатото си отключил творческата си страна. Така не стоиш пред каменната стена или не се блъскаш в нея.

Тези три начина не решават изведнъж проблема ти,но помагат на мозъка ти да мисли над нещата с правилната нагласа- творческата, а не с аналитичната, която те кара да седиш в застой. Решението е тук някъде, само е нужно правилното предразположение.

 

Screen Shot 2016-05-02 at 10.51.51 PM

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *