Стъпките, Които ще ти Помогнат да Четеш Повече Книги

photo-1457369804613-52c61a468e7d

Вероятно си казвал на себе си 100 пъти досега: “Наистина трябва да започна да чета повече!” Като вече зрял човек със запълнен от задачи график обаче, да намериш време, в което да се отдадеш на приятно четиво, е голямо предизвикателство.

Това предизвикателство е цел, която със сигурност си струва. Четенето предлага иначе трудно достижими ползи в живота ти. Ускорява снабдяването на мозъка с кръв и усилва когнитивните функции, доказано в проучване на Станфордския университет. Освен това, редовното четене те прави по-спокоен и по-съпричастен.

С малко насоки и съвети можеш със сигурност да започеш да четеш повече. Тук са представени пет лесни начина, с които ще си спечелиш повече моменти, в които да се наслаждаваш на любимите си четива.

1. Задай си точно определена цел, свързана с четенето

Колко книги искаш да прочетеш? Колко бързо искаш да ги прочетеш? Когато имаш точно определени числа, това ще улесни проследяването на прогрес и така ще можеш да отпразнуваш успеха си.

2. Определи време за четене, което винаги да можеш да спазваш

Намери тази част от деня, която може да бъде подходяща единствено за четене. Задай четенето в тези часове като задача и го приеми като толкова важно, колко са яденето и спането. Ако е нужно използвай аларма, която да ти напомня, че е време за грабнеш книгата. Важно е да избереш това време внимателно: Например, сложните четива са подходящи за сутрините, защото тогава мисълта е чиста, а така би разбрал смисъла по-добре.

3. Намери си комфортно място за четене

Избери стая, която е изолирана от шумове, които биха те разсеяли и си направи комфортен и уютен кът за четене. Намери удобен стол близо до лампа и малка масичка, където да оставиш чаша горещ, ароматен чай, например.

Screen Shot 2016-05-02 at 10.51.51 PM

4. Избери начинът, по който ще четеш

Дебатът за електронните книги и тези на хартиен носител ще кипи винаги. За да избереш най-подходящото за себе си, първо трябва да се осведомиш. Електронните книги са лесно достъпни, лесно преносими и от една страна интересни, защото представляват нещо ново, също така можеш да определяш големината на шрифта, както и да правиш други промени по електронния екземпляр, за да е по-лесно четенето. Книгите на хартиен преносител от друга страна са безжични, не трябва да се притесняваш, че скоро бятерията ще се изтощи и по-лесно можеш да ги споделяш с приятели. С тези книги не се взираш в светещ екран, което натоварва още повече очите, но може би това, което най-много привлича хората към тях е чистата сантименталност. Ако трябва да бъдем честни, всеки формат си има своите плюсове и минуси и никой не е по-добър от другия. Просто избери това, което е най-подходящо за теб.

5. Посещавай библиотеката

Може би е минало време, откакто не си бил в библиотека, а може би и от ученическите ти години? Опитай, върни се в това голямо пространство с рафтове, претрупани с разнообразни книги. Ако това не е мястото за теб, има и доста съвременни библиотеки, някои и под формата на кафенета, които по нищо не приличат на старите  прашни библиотеки с леко приглушена светлина.

Свързано: 4 Книги, Които ще Променят Нагласата ти за Парите Завинаги

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *