Най-Добрият Начин, по Който да Планираш Бъдещето си

X7L5hgFXQZazzPaK3goC_14084990857_88cabf3b6d_o

Как се виждаш след пет години? Дали ще си успешен лидер с цъфтящ бизнес и един милион в банковата си сметка?

Има толкова много стратегии, които имат за цел да те опътят към крайната цел, но нито една не може да ти даде точен и определен път, защото това зависи изцяло от теб. Няма универсални маршрут и насоки. Има универсални стъпки, които да ти помогнат по избрания от теб път и до избраната цел, а ето и някои от тях:

Преразглеждай целите си всеки ден

Поставянето на цел е нещо като статистика, в която търсиш най-добрия резултат. Ще постигнеш успех, ако работиш над това всеки ден. Разликата между големите мечтатели и големите вършители е, че вършителите действат.

“Понякога най-голямата ни цел в живота изглежда толкова недостижима. Много рядко виждаме тази голяма цел като сбор от малки, постижими задачи. – пише Джак Канфийлд в книгата си “Принципите на Успеха”-  Всъщност обаче, разбивайки целта на по-малки задачи и осъществявайки ги една по една, ти осъщетвяваш и мечтата си.”

Джеймс Клиър нарича тези по-малки цели “методи”. ” Ако си треньор, твоята цел е отборът ти да победи. Твоят метод за постигането й са упражненията, които отборът ти прави всеки ден. Ако си предприемач, целта ти е да изградиш успешен бизнес, който да ти донесе милиони. Методът ти са продажбите и маркетинг процесът.”

Успехът за Клиър идва, когато се фокусираш върху методите си докато имаш предвид и главната си цел, към която ще вървиш.

Оценявай целите си редовно

Поставянето на цели , както процес на откритие, така и начин да си срършиш работата докрай. Докато проектираш целите си, не забравяй да се запитваш: “Струва ли си осъществяването на тази цел?”

“Да бъдеш лидер означава да си намерил пътя – обяснява Кевин Хол автор на книгата “Aspire: Discovering Your Purpose through the Power of Words- Преди да помогнеш на друг да открие собствения си път, трябва първо ти да знаеш кой е твоят.

Оценявайки целите си редовно, оставаш фокусиран върху това, което е важно за теб. Например ако целта ти е да бягаш по 10 км на ден, но е възникнал проблем с коляното ти, тогава идва въпросът дали целта ти е да бягаш или да се радваш на здравословен живот.  По този начин ще разбереш какво наистина искаш за себе си и в този пример би те спасил от операция.

Движи се “зигзагообразно” по пътя към върха

Докато вървенето устремено към целта с главоломна скорост е увличащо, има неочаквани препятствия, които неизбежно усложняват плановете ти. “Пътят към успеха никога не е равен. Отклоненията и заобиколните пътища, с които често съм се сблъсквал и съм намирал за толкова обезсърчаващи, всъщност създадоха една по-стабилна бизнес компания. От друга страна всеки път без изключение, когато се устремявах към дадена цел с висока скорост, се провалях.”- пише Рич Кристиансен в своята книга “The Zig Zag Principle”.

Заобиколните пътища изискват от теб да бъдеш бърз и подвижен и да се възползваш от много възможности. Когато дадено предизвикателство се изправи пред теб, обмисли добре целта си и дали ще бъде най-добре да продължиш напред или да избереш заобиколен път.

 

Някои от най-добрите предприемачи са постигнали собствения си успех като са си налагали точно определени планове и са ги следвали неотлъчно. С разбиването на голямата и главна цел на по-малки и лесно постижими задачи, с редовното им оценяване и с умението да се адаптираш лесно ще се насладиш на предимствата на твоите усилия.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *