Най-Добрите Съвети за Парите, Които Някога Ще Прочетеш

Make-money-tumblr

От световни исторически знаменитости до финансови експерти и други наши съвременници, както и самите ние, сме имали своите върхове и падове в сферата на парите и финансовия живот. Точно тези две крайни състояния – успех и провал, ни дават най-добрите и най-ценни уроци.

Тези няколко съвета, които избрахме като най-поучителните, може би са били прозрения на тези личности точно в моментите на блясък или поражение. Ето ги и тях:

 

portrait_bfНевъзмутимо е не, че си беден, а че се срамуваш от това.”

 – Бенджамин Франклин, велик американски общественик

Запомняйки несполуките и страшния товар на безпаричието и дълговете, е точно тази искрица, която те мотивира до крайност и ти дава силите, от които се нуждаеш, за да запазиш добрия начин на живот и да осигуриш едно по-добро бъдеще за семейството си.

 

MTE5NTU2MzE2MTQ4ODkzMTk1“Пени тук и долар там, вложени в интереси, води до печалба, защото по този начин се постига очаквания резултат. Може би е нужна тренировка, за да се сдобиеш с такава техника, но веднъж след като си я усвоил, ще разбереш удоволствието от разумното спестяване, отколкото от неразумното харчене.”

Финиъс Бърнам, шоумен и бизнесмен, основател на цирка “Бърман и Бейли

    Свързано: Няколко Хитрини за Харченето и Спестяването

MTE5NDg0MDU0OTY2NDA0NjIz

“Възрастните хора винаги съветват младите да спестяват. Това не е добър съвет. Не пази всяка една стотинка. Инвестирай в себе си. Аз лично не съм спестил дори и долар преди да навърша 40.”

– Хенри Форд, основател на автомобилната компания “Форд”

На пръв поглед противоречащо си с мисълта на Финиъс Бърман, това, което казва Форд, е еквивалентно. Събирай пари, които да вложиш в интересите си и които да инвестираш в себе си, не спестявай за черни дни, които може и никога да не дойдат – спестявай разумно.

 

“По- голямата част от поведението ни е навик, а казват, че оковите на навика са прекалено леки, за да бъдат усетени, докато не станат прекалено тежки, за да бъдат счупени. (…) Мисля, че най-голямата грешка е да не изграждаме финансови навици отрано. Внимавай какви ще бъдат те, работи над тези, които ще ти осигурят стабилни парични средства и “счупи оковите” на тези, които ти влияят лошо.”

“Някой в този момнет седи на сянка под дърво, защото друг го е засял там преди време.”  

С това Бъфет сравнява начинът, по който трябва да гледаш на парите – в дългосрочен план. “Засяването на семето” на финансовия успех, ще ти даде “сянката”, на която ще се радваш в бъдеще като например финансовата независимост или възможността да платиш за образованието на децата си.

-Уорън Бъфет, инвеститор, бизнесмен; Най-добрият финансов експерт за 2015

 

dave_photo_headshot_0

” Вместо да се чудиш къде са отишли парите ти, се научи да имаш контрол над тях. Знаем какво трябва да направим с парите си, но просто не го правим. Бъди предвидлив с финансите си – направи си бюджет, избави се от дълговете и спестявай.”

“Вдъхваш значение на всеки един долар. Затова преди началото на всеки месец разпределяй парите си, именувай ги. (…) Всеки долар си има предназначение било то за храна, домашни потреби, за семейството и т.н.”

Капанът в живота на повечето хора е липсата на идеята къде искат да стигнат. Те дори не знаят дали са се запътили натам. (…) Това се нарича да се държиш като дете. Възрастните изграждат план и следват точките му. Децата правят това, което им се хареса. Ето затова трябва да си изградиш план, отнесен към финансите ти.”

– Дейв Рамзи, известен финансов консултант

 

garanganga_takanyi_2016 Най- важният съвет за парите е да живееш според възможностите си. Вярвам, че умереността води до богатството във всеки аспект от живота.”

-Такани Гаранганга, професионален тенис играч

 

 

Макар парите да са неизменна част от живота ни, има и много други важни неща, на които трябва да обръщаме внимание. Като за финал ще завършим с още един съвет от Хендри Форд:

“Ако парите са твоята надежда за независимост, значи никога няма да я имаш. Единствената истинска защита, която човек има на този свят е запасът от знания, житейски опит и способности.”

Startup Stock Photos

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *