Как да Спрем Цигарите за Една Седмица. Гарантирано!

Bi0OSXHOT8OfBodf5ao9__DSC0224

Искаш да спреш цигарите? Наистина ли искаш? Колко пъти си заявявал пред себе си, че от утре спираш или колко пъти си правил планове, но не си спазвал обещаното?

Може би си обещавал, защото това е правело думите ти по-непоклатими или ненарушими. Цигарите са станали наслада за теб и след ден без цигари ти си тотално изнервен. Пушенето е като шоколадът за някои хора: “О, само още едно парченце.”… и така опаковката остава празна. Първо е насладата, след това пристрастяването, а след него – стресът. Точно така, самото пристрастяване е причината за стрес. Чувстваш облекчение само защото си взел дневната доза, от която си имал нужда. Още нещо, доказателства, че цигарите са облекчение, няма, НЯМА. Всичко е в главата ти, където цигарите са приели образ на успокоителни.

Има три изключително важни стъпки, които трябва да направиш. След това желанието, каквото и да е то ( в случая спирането на цигарите), ти е в кърпа вързано. Първо е осъзнаването, на второ място идва планът и на трето място -действието. Пренебрегнеш ли една от тези точки… Е, няма успех, поредната цел отново не е достигната…

В този пост ще обърнем внимание на частта с плана. Това е план за една седмица. Никой страничен човек не може да ти измъкне запалката от ръцете и  да те накара да откажеш цигарите. Ти си единственият, който може да го направи.. Повярвай си и поеми контрол върху себе си. Кажи на глас: “За една седмица ще спра цигарите!” Бъди сигурен в тези думи. Намерението и волята са 90% от успеха.

Преди да започнеш, пресметни наум колко цигари пушиш на ден. Умножи ги по три, отиди до магазина и купи цялото количество наведнъж. Много е важно да купиш това количество наведнъж! Задължително е, защото след това няма да купуваш повече, нито една.

Ден първи

През този първи ден се настрой така, че си на село, на почивка- някъде, където си далеч от работа и семейство, далеч от стреса най-вече. Така ще бъде и до края на седмицата. Затова ти няма да пушиш, когато нервите ти са на краен предел, а когато просто изпитваш ЖЕЛАНИЕ да запалиш една цигара. Запали цигара, вдишвай и издишвай бавно плътния сивкав дим и си припомняй всеки хубав момент, свързан с пушенето. Изпуши цигарата си с удоволствие. Така направи и с всички останали цигари, които определил за този ден …изпушиши ги  с ЖЕЛАНИЕ.

Това е денят, в който ти се сбогуваш с цигарите. Искаш ли и най-важното – готов ли си да продължиш напред?

Ден втори

С този ден се слага и края на твоето удоволствие. От сега нататък ще работиш върху целта си – спираш да пушиш. През този ден ще правиш определени упражнения. Първо приготви дажбата цигари за деня, които си предвидил. По принцип ти пушиш, когато имаш желание. Сега след всяко дърпане обаче ще правиш следното:

  1. Дръпни и издишай целия дим.
  2. Вдишай дълбоко чист въздух.
  3. Издишай бавно всичкия въздух. Всичкия въздух! Не бързай да вдишваш, а задръж така, колкото се може повече.
  4. Сега вдишай и издишай пет пъти – кратко и бързо.
  5. Вдишвай и издишвай с пълни гърди
  6. Вече можеш отново да си дръпнеш от цигарата. След като си си дръпнал… Започваш упражнението отначало.

Задължително след всяка цигара изпивай по чаша вода, в краен случай може и чай. Ако ли пушиш през 10 минути, тогава изпивай по половин чаша. Водата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Това определено не е лека задача, но не се отказвай, имаш цел! С тези упражнения ще е необходимо да пушиш цял ден, но никой не ограничава броя на цигарите…

Ден трети

Отново приготвяш дажбата цигари за деня, които си предвидил. Пушиш. когато ти се пуши като не забравяш да изпълняваш упражненията. Не забравяй и да пиеш чаша вода след всяка цигара. Тук има малко промени. Обърни внимание на времето, което е минало след първата цигара. Желанието за втора идва ли толкова бързо, колкото преди? Едва ли, не искаш да си припомняш замайването на главата след всяко вдишване и издишване. Втората цигара ще я скъсаш. Да ще я скъсаш и това е задължително! След това направи упражненията три пъти подред, но бързите вдишвания и издшивнания ще са 10 на брой. Когато приключиш, изпий половин чаша вода.

Изпуши следващата цигара като не забравяш и упражненията след нея. Всяка втора цигара обаче ще заменяш с упражнения. През ден трети ще изпушиш половината от дажбата си.

Ден четвърти

Напредваш и вече ще изхвърляш не всяка една, а всеки две от три цигари. Пушиш веднъж и дишаш два пъти. След всяка цигара изпиваш пълна чаша с вода, а след всяко дишане- половин чаша вода. Обикновено след третия ден на тези, които спират да пушат, започва да им се вие свят. С пиенето на чаши вода ти ще избягваш това.

Ден пети

Правиш всичко по същия начин, НО вече хвърляш всеки три от четири цигари. Четвъртата оставяш настрана, не я прибираш. Принципа, който ще спазваш е този: пушиш- упражнения, вместо цигара- упражнения, след цигара- чаша вода, след упражнения- чаша вода.

Ден шести

През този ден ще допушиш останалата част от дажбата цигари от вчера. Ще пушиш по една цигара на всеки два часа, а през останалото време изпиташ ли желание да пушиш- ще дишаш. Преди лягане, ако са останали неизпушени цигари, ги скъсай всички и ги изхвърли, без една.

Ден седми

Това е денят, в който ще изпушиш последната цигара. През останалата част от деня, ще правиш упражненията и ще пиеш вода на всеки един час.

Е, това е краят. Ако спирането на цигарите е желание, което винаги е било едно от първите в списъка ти, определено след тези седем дни ще се почустваш по-леко.

 

Допуши ли ти се през следващите дни, не забравяй това, което си правил през тази една седмица – ДИШАЙ. Ще успееш! Единственото ,което ти трябва е воля, целеустременост и този план.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *