Как да Бъдеш Успешен Лидер Преди 30

photo-1453928582365-b6ad33cbcf64

Да бъдеш Главен изпълнителен директор  до определлена степен на пръв поглед изглежда сложно, особено с толкова много различни прочити на тази професия в днешно време. Уменията, нужни за такава длъжност обаче винаги са били едни и ще си останат такива. Тези умения обикновено се нуждаят от изживян опит, но има начини времето да бъде превъзмогнато.

Това са три основни черти, които определят един успешен лидер и към, които да се придържаш, ако все още нямаш достатъчно опит, но все пак си пълен с енергия и впечатляващи идеи:

1. Изгради си екип, който да компенсира за слабостите ти

Това ще ти бъде от голяма позла и по този начи ще избягваш грешки. Липсата на опит може да доведе до болезнени последствия: наемане на грешения човек, похарчване на прекалено много пари, лоши условия за сключване на договор са само няколко примера за това.

Да вземем за пример Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг, които работят заедно върху Facebook: Той се занимава със самия продукт, докато тя е по-бизнес настроена. Те се допълват взаимно с уменията си на работното място и работят заедно, за да достигнат до общата цел – изграждането на една успешна компания. Лари Пейдж и Сергей Брин, създателите на Google (и двамата на 25, когато създават компанията), от своя страна са се доверили на по-опитния Ерик Шмид, така че да постигнат по-дълбоки резултати в управлението преди те самите да се заемат с това.

Когато изграждаш екип е важно да не подбираш хора, които приличат точно на теб. Окрий тези, които могат да те допълнят и да те предизвикат в полза на развитието ти.

2. Използвай силата, както на позитивното, така и на негативното мислене

Ако започваш бизнес, а все още дори не си навършил 30, без никакви белези от минали преживявания в тази сфера, ще имаш, както плюсове, така и за съжаление много минуси.

Най-големият минус е липсата на опит, който един потенциален инвеститор би искал да използва, за да оцени доколко те очаква успех в бъдеще. Това може да бъде преодоляно единствено като предлагаш идеите си на колкото се може повече хора.

Интересен плюс, който би имал като един току що излязъл на голямата сцена лидер, е това, че по всяка вероятност не знае кое не е невъзможно за постигане и би го опитал точно защото не знае. Резултатът може да е голямо постижение, което един опитен човек би изпуснал поради факта, че дори не е опитал заради предишен нежелан край.

3. Упражнявай отстъпчивостта си

Лидерите трябва да бъдат откровени и смирени, когато стане въпрос да отстъпят. Всъщност тази отстъпчивост – умението да приемаш идеите на отсрещните хора, е много важна в професия като тази. За жалост често е смятана за слабост докато действително това е най-голямата сила, която един лидер може да притежава.

Смирените хора изслушват и се учат от другите. Те усещат и се съгласяват с това, когато някой е по- способен от тях за разрешаването на проблем например. Те са по-малко склонни към високомерие, когато нещата вървят наистина добре и винаги питат дали решенията, които предприемат са достатъчно добри и в полза на желания бизнес резултат. Всички тези неща са изключително важни са изграждането на организация с високи стандарти.

Да бъдеш отстъпчив е добре, но не и прекалено. Един лидер трябва да желае да води чак до победата. Затова бъди отстъпчив, но не забравяй, че трябва и да спечелиш.

      Свързано: 7 Отличителни Белези на Великите Лидери

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *