Какво Отличава Положителните Хора от Всички Останали?

photo-1445251836269-d158eaa028a6

Всеки човек ще се съгласи, че една от основните характеристики на щастливия и успешен живот е позитивното отношение, особено когато то се проявява в тежки моменти. Въпреки това понякога не можем да намерим причината, поради която всички лоши неща се струпват върху главата ни. В такива моменти трябва да помним, че всеки един от нас притежава необходимото, за да се справи с трудностите и да придобие позитивно отношение. За да сме положителни, е необходимо да се въоръжим за битка със съвсем реален враг и той е собствения ни негативизъм.

Разбира се, много по-лесно е да кажем това, отколкото да го направим. Понякога изглежда просто невъзможно да се изправим и да бъдем позитивни, особено когато целият свят сякаш се разпада под краката ни. И все пак това отношение е нещо достижимо и си заслужава да го придобием. Кой знае; възможно е някой ден животът ни да зависи от това?

Думата „позитивен” сякаш обърква много хора днес. Чувал съм хора да казват: „Как може да очакваш от мен да бъда позитивен, когато нищо в живота ми не е наред?” или „За теб е лесно да си позитивен и да се чувстваш благословен – не си загубил човека, когото обичаш, нито си загубил работата си.”

Какво НЕ означава да си позитивен?

Може би трябва да разгледаме някоя по-реалистична представа на това какво означава да си позитивен. Да си позитивен не винаги е това, което виждаме по филмите. Това не винаги означава да се чувстваш добре. Колкото и странно да звучи, понякога е добре да се чувстваш и зле – това само доказва, че не си робот. Да си позитивен не означава, че трябва винаги да се усмихваш и да се радваш във всеки миг от живота си. Дай си почивка!

Какво означава да си позитивен?

Това е да знаеш, че понякога можеш да си поплачеш, да тъгуваш и да си тъжен, да се ядосаш и да загубиш контрол. Да си позитивен човек съвсем не означава, че никога няма да правиш грешки. По-скоро, това е да си вземеш поука от тези грешки и да продължиш напред с оптимизъм, че след като си ги направил, си станал по-добър човек – по-богат, по-опитен и по-издържлив от преди.

Хората, които по принцип са положителни, се сблъскват с проблеми като всички останали. Това, което ги отличава от другите хора, обаче е, че те осъзнават, че проблемите им са просто част от нормалния ход на живота. Както след, така и по време на криза, положителните хора си създават навика да обръщат по-голямо внимание на онази част от живота, която не ги кара спонтанно да избухнат в сълзи на публично място. Те намират начин да сменят перспективата и да се съсредоточат върху нещата, които им доставят радост. Болката е неминуема, но за човека с позитивно отношение, тя е единствено и само болка. Тя е временна и често се сравнява с минали преживявания.

Положителните хора инстинктивно знаят, че нещастието е необходимо, за да могат да израснат. Ние сме тук на тази Земя, за да събираме опит, да се учим, да растем и да станем личностите, които е предназначено да бъдем. Филтърът, през който гледаме на преживяването си, в крайна сметка ще определи и какви ще станем. Това е неизменна истина! Начинът, по който избираме да преживеем това, което ни се случва, било то добро или зло, ще определи какво ще научим от него и какви ще израснем. Ако успеем да схванем това, ще се освободим от чувството, че сме жертви, когато нещата около нас се затегнат. Тогава може би ще възприемем следващото предизвикателство в живота си по-скоро като на тест, вместо като на апокалипсис.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *