Какво Можеш да Научиш за Предприемачеството от Другите Професии

photo-1436367050586-7c605120bf73

Предприемачите се нуждаят от доста умения, за да бъдат начело на надпреварата и да успеят в избраната от тях индустрия. Макар и да има много книги, които подчертават нужните качества, за да управляваш успешно бизнеса си, най-добрият източник на съвети са хората и техните професии, които могат да ти докажат как определено умение им помага в тяхната сфера.

Това са пет умения, които пет точно определени професии биха те посъветвали да усвоиш:

1. Поемай рискове — от хирурзите

Медицината е професия, в която доста често трябва да се поемат рискове. Здравето на един пациент и в много случаи и неговият живот зависят от тези рискове. Работата на хирурзите е изпълнена с рискови ситуации, в които те винаги се стремят да постигнат успешни резултати.

Ако искаш да си един от добрите предприемачи, трябва да поемаш рискове, защото тайната на успеха се крие в тях. Това е умението, което трябва да вземеш от хирурзите. Те обикновено са обучени и знаят кога да поемат риск и как да процедират с пациентите си докато уверено обсъждат деликатна тема. Ключът за това е да нямат емоционална връзка с болния.

Като предприемач ти трябва да бъдеш безскрупулен. Целта ти е да спечелиш. Идеален пример за това е Доналд Тръмп. Докато много го критикуват и го мислят за прекалено суров, той винаги поема рискове и изглежда, че е усвоил изкуството на бизнеса.

Подобни съвети:

 • Поемай рискове, но преди това ги осмисляй. Няма никакъв смисъл да заложиш всичко без да си изчислил последствията.
 • Разговоряй с някого относно бъдещите ти действия и изслушвай мнението му.
 • не се страхувай от предстоящото.

Свързано: Защо с Рисковете Идват и Парите?

2. Упоритост — от атлетите

В бизнеса всичко е печалба или загуба. Никой не обича да губи, но няма и как да се предотврати. Дори едни от най-великите личности като Марк Зукърбърг, Винс Макмеън и Ланс Армстронг са вкусвали от провала.

По време на първите си предизвикателства Армстонг пише: “По време на болеста ми, усетих  какво е да бъдеш отхвърлен. В този момент си помислих ..Добре, играта започва. Няма да бъда затворник на болестта си. Всички ще загубят.” Той печели Обиколката на Франция седем последователни пъти. След това той е лишен от резултатите и титлите си от всички състезания поради употреба на допинг.

Понякога дори упоритосттва сама по себе си не успява да те направи победител.

Подобни съвети:

 • Разбери защо си се провалил първия път и опитай да не правиш същите грешки следващия път. Провалът е ценен урок.
 • Работи усилено преди да опиташ нещо за втори път, за да можеш да успееш.
 • Не позволявай загубата или критиките да те демотивират.

Уреждай добри сделки — от адвокатите

Това е напълно сигурно, че всеки предприемач трябва да го умее. Може и да имаш екип от експерти в тази сфера, но все пак трябва да знаеш как да уреждаш сделки, за да бъдеш сила, която да бъде вземана под внимание. Джонатан Роузфилд, адвокат от Чикаго, казва: ” Много от приятелите ми предприемачи ме питат за съвети относно уреждането на сделки и споразумяването като цяло. Бих казал, че всичко зависи от това колко уверен си в себе си и в действията си. Тайната е в предварителната подготовка. Разучи добре ситуацията и опонента си, за да можеш да победиш дори в тяхната собсвена игра.”

Подобни съвети:

 • Гледай право в очите на събеседника си и излъчвай авторитет. Никога не показвай, че си напрегнат.
 • Имай план в играта и винаги знай каква е целта ти – не се отклонявай.
 • Не се отказвай и не издавай, че са напипали слабо място, дори ако провалът е на крачка разстояние.

Разрешавай проблемите си — от геймърите

Научно доказано е, че хората, които играят видео игри, са по-добри в разрешаването на проблеми. Това е така, защото повечето игри провокират хората да измислят уникални начини, за да преодолеят дадена пречка и да продължат по-напред в играта. Това изисква много мотивация и борбеност, за да спечелиш. Подобно на геймърите предприемачите трябва да разсъждават над бизнеса си, сякаш е игра.

Подобни съвети:

 • Планирай и работи здраво, за да достигнеш целта.
 • Остани мотивиран и винаги се награждавай, когато постигнеш желания резултат.
 • Никога не се отказвай. Ако има проблем, помисли за възможните решения и опитай най- добрите. Опитвай докато не получиш победата.

Умението да обясняваш — от учителите

Предприемачите трябва да могат да обясняват, понякога и на хора, които не са запознати изобщо със ситуацията или темата. Учителите, които имат задължението да се справят с всякакви ученици, могат да помогнат в това. Те развиват удивителната способност да обясняват и поясняват нещата, понякога използвайки примери със самите себе си или цитирайки. Успехът на учителите е резултат не само от тази способност, но и също така резултат от търпението, качество, което също е необходимо на всеки предприемач.

Подобни съвети:

 • Бъди наясно какви са хората около теб.
 • Не се притеснявай да задаваш и да отговаряш на въпроси. Винаги проверявай дали си бил разбран правилно.
 • Използвай примери и прости думи в обясненията си, особено когато публиката ти не е наясно с темата. Жаргонните или специалните термини могат да дадат нежелан резултат.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *