Какво е Необходимо, за да Бъдеш Лидер и Как да го Постигнеш

photo-1431540015161-0bf868a2d407

Смяташ ли себе си просто за последовател? А винаги ли си искал един ден да си лидер, този, който да бъде следван? Какво точно различава едното от другото?

Ръководенето върви с допълнителни отговорности, но също така и допълнителни възможности, повече уважение и повече контрол над личния ти живот. Докато някои хора са доволни от това, че не са лидери, други се стремят към точно това. Сега възниква въпросът: “А ако през цялото време досега съм бил просто работник и последовател, възможно ли е да стана лидер и да ръковoдя цяла компания?”

Защо да бъдеш Лидер е постижима цел?

Много често може да чуваш, че тази професия е една от тeзи, за които трябва да имаш заложен талант, но има много доказателства, които показват обратното. Нека погледнем характеристиките на един успешен лидер:

 • Увереност. Да, увереността идва отвътре – или я имаш, или я нямаш. Ако я нямаш просто се преструваш, че я имаш докато не постигнеш целта си. За един лидер е достатъчно да изглежда уверен, ако трябва да бъдем честни, никой не се интересува как се чувства той отвътре в работната му среда. Следователно това умение може да бъде постигнато.
 • Знание. Няма граница на знанията, затова няма и граница за постижимост.
 • Умение. За умението е нужна практика. Ако не си достатъчно добър в сферата си, просто работиш докато не се усъвършенстваш..
 • Решителност. Решиттелността е още едно умение, което е даденост за едни, а за други – не. Другите имат възможност да я придобият с взимането на твърди решения за разрешаването на нещо. Ако си от втората част – упражнявай се и ще спечелиш. В решителността се крие капка увереност.
 • Уважение. Трябва да показваш уважение към всеки, независимо дали си лидер или последовател. Ако наистина не можеш да изразяваш това качество, за съжаление не можеш да бъдеш и успешен лидер.
 • Отдаденост. Щом си заинтересован от това да станеш лидер един ден, следователно вече си отдаден на целите и идеалите си до определена степен.
 • Контакт. Вярно е, някои хора са по-разговорливи от други, защото това е в тяхната природа. Никой обаче не е казал, че с практика неможеш да се сдобиеш и с това качество.

Това не е подробен списък, но тук са събрани основните черти , който всеки един лидер трябва да притежава. Както виждаш всяка една от тези черти е напълно постижима, което прави възможно желанието на всеки с правилната мотивация да ръководи личен бизнес.

Кои са начините, които могат да ме направят лидер?

 • Опит. Колкото повече време отделяш за определена сфера в индустрията, толкова по-добър ставаш. По този начин ще научиш всеки един детайл в търговията, особено ако си любител и на неща, които не са свързани с твоята работа. Ще натрупаш знания, контакти, увереност в това, което правиш. Този начин до целта е напълно естествен, натрупваш умения в определена сфера и стигаш до целта – ставаш лидер. Работейки здраво и усъвършенствайки се, ще попаднеш на правилната възможност.

                    Свързано: Как да Бъдеш Успешен Лидер Преди 30

 • Постепенно развитие. Не е задължително от обикновен работник да се превърнеш в ръководител. Всъщност има много междинни професии – например мениджър. Те не правят някакви драстични решения за компанията, но упълномощават, комуникират и организират екипа си. Междинни професии тази ще ти помогнат да се изкачваш нагоре докато в същото време ще те правят по-сигурен в уменията ти, които ще се развиват с времето.

                    Свързано: Вдъхновяващата история на Джордан Фрийд

 • Желание. Разбира се, без желание нищо не се постига. Това е начинът, който поемат наистина сигурните хора, тези, които преценяват ясно и точно действията си. Ако отделиш малко време, през което да анализираш и оцениш какво ще ти коства, за да бъдеш лидер в сферата си, можеш да си направиш списък. Там запиши всички умения, качества и знания, нужни за целта и търпеливо работи над тях. Този метод отнема повече време, енергия и желанието е това, което ще те дърпа напред.

                  Свързано: 4 Неща, Които Научих от Правенето на Списъци

 • Необходимост. Понякога най-добрият начин да се научиш да плуваш е просто като се хвърлиш във водата. Тъй като качествата на успешен лидер се усъвършенстват с опита, в някои случаи най- доброто решение е сам да се превърнеш в лидер – като например да започнеш собствен бизнес, независимо колко готов си за такава стъпка. Има вероятност да се “удавиш”, но необходимостта ще бъде тази, която ще те научи да “плуваш”, а напрежението от ситуацията определено ще ти помогне да се развиеш по най-бързия начин.

Тези начини, разбира се, не са единствените, но са едни от най-сигурните. Избери пътя, който е най- подходящ за личността ти и се вдъхновявай от други, ако се изправиш пред трудности или изгубиш мотивацията си. Докато си отдаден на целта си и не се боиш от предизвикателствата, няма нищо, което може да те спре от това да се превърнеш във велик лидер.

                    Свързано: 7 Отличителни Белези на Великите Лидери

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *