Защо с Рисковете Идват и Парите?

photo-1457694716743-eb419114c894

Кое е по-вълнуващо от скиор, който трябва да прекоси труден терен или участник в планиско колоездене, който рискува живота си като се спуска по стъмен склон с повече от 100 км/ч? Отговорът е финалът, това е причината и поради която гледаме докрай.

Дори в професионалните спортове, като тенис например, където физически травми се случват рядко, силният характер и волята играят важна роля в превъзмогването на милионите вперени очи и други заобикалящи неприятни неща. Това е от изключителна важност, когато искаш да стигнеш до финала.

Има и нещо друго. Няма ли риск, няма и награда. Това важи и за бизнеса. Ако си или ще бъдеш предприемач, това не те прави човек, който се излага на рисковани ситуации. Всъщност повечето от нас поема толкова рискове, колкото би поел и един обикновен работник.

Нека вземем за пример Главния изпълнителен директор на една компания. Било е толкова рисковано за Тим Кук да се изправи на сцената, колкото е било трудно за Стив Джобс да се противопостави на Big Blue с рекламата си “1984” 30 години по-рано.

Това не е първият път, в който Кук поема несигурна стъпка. През 1994 той се отказва от 12 годишна кариера в IBM, за да стане изпълнителен директор в Intelligent Electronics, а по-късно се присъединява към Compaq, най-големият производител на компютри, но напуска шест месеца по-късно, за да помогне на Джобс с работата в Apple.

През 2013 Тим Кук решава да рискува една – трета от заплата си в Apple, за да инвестира в S&P500 – вторият нaй-използван  борсов индекс на фондовия пазар в САЩ, за период от осем години. Той просто се доверил на късмета си и приел възможността, че би загубил повече от $100 млн., ако компанията не се представи задоволително.

Следващата година Кук прави публично изявление, в което потвърждава, че е хомосексуален с риск да бъде охулен. Това не го спира обаче и желанието му за успех надделява. Ето затова той заслужава да ръководи една от най-големите компании за технологии на Земята.

Има много малко като Тим Кук в света, по-малко, отколкото си мислим.

По-голямата част от хората следват лесните и сигурни стъпки, пътеките с най-малко рискове и отклонения. Това отговаря на въпроса защо много малко приемат голямата възможност, постигат велики неща и правят много пари. Това е самата истина, която със сигурност не би разбрал от профила на някого в Интернет.

Ако вярваш на това, с което всеки представя себе си, следователно всеки е предприемач, лидер, Главен изпълнителен директор, инвеститор, най-продавания автор, оратор с отличия, експерт, гуру…

Но ето нещо важно. Не ти решаваш колко успешен си всъщност – пазарът го определя. Независимо като какъв се представяш докато не поемеш риск, с който да потвърдиш позицията си и пазарът да реши, че си ценен, колкото ти си мислиш, не доказваш нищо и няма да видиш възнаграждение за труда си.

Може би мислиш, че предприемач означава единствено човек, който ръководи всичко и всички. Това е далеч от истината. Ако един ден се надяваш да бъдеш велик и успешен поне едното, което трябва да направиш, е да станеш финансово стабилен.

  Свързано: Защо Лидерите се Хранят Последни?

Може да оспориш този факт като кажеш, че всъщност да се справяш сам е много по-голям риск, отколкото да си служител на пълен работен ден. Това е до известна степен правилно, но има и един минус. Ако избираш да бъдеш предпримач, за да бъдеш шеф, да определяш собствените си задължения и да правиш, каквото пожелаеш, всъщност избираш пътя с най-малко проблеми, което си е избягване на рискове. По този начин никой няма да те аплодира, защото бягаш от тежка работа и всъщност се прикриваш зад длъжността “предпримач”.

Границата между риск и възнаграждение е много тънка. Погледни нещата от този ъгъл: Денят, в който се наречеш предприемач, лидер, експерт и т.н, е денят, в който си “лепнеш етикет” и нищо повече. Това е денят, когато ще бъдеш планински колоездач без дори да си се спускал по стръмния склон.

Тим Кук никога не е  основавал компания, но това не го прави човек, който не предприема рискове. Дори да работиш за някого, ако имаш кураж да се изправиш, приемай възможностите, бъди отговорен и се старай да бъдеш най-добрият в това, което правиш. По този начин рисковете, които поемаш, ще бъдат в твоя полза и ще ти донесат заслужената печалба.

Свързано: Най-Добрите Съвети за Парите

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *