Езици, Които Всеки Международен Лидер Трябва да Владее

NV0eHnNkQDHA21GC3BAJ_Paris Louvr

Веднъж създателят на Microsoft Бил Гейтс сподели, че най-голямата му грешка в живота, за която винаги ще съжалява съжалява, е че знае само английски.

Това не е нещо, което би очаквал да чуеш от милиардер, основател на една от най-големите технически корпорации в света, нали?

Различно от него обаче Марк Зукърбърг прави изключително добро впечатлнеие с владеенето на китайски по време на въпросника с ученици от университета Цинхуа в Бейджинг. Научавайки китайски, Зукърбърг ясно демонстрира, че усвояването на чужд език е ключова стъпка към развитието на по-здрави взаимоотношения в бизнеса и към печеленото на хиляди сърца и умове, които ще те доведат до целта.

Освен английски – първият и най-важен език, ето и кои са останалите най-важни езици, които трябва да знаеш като един бъдещ успешен лидер:

1. Испански

Този език е изключително важен в Америка. Като изключим големия потенциал на почти цяла Южна и Централна Америка със своите източници на икономическа власт като Мексико, Аржентина, Чили, Перу, Колумбия и Венецуела, да не споменаваме и значителния пазар в Испания, да научиш испански означава да се доближиш до обществото от испаногворящи в САЩ, чиято покупателна способност вече надхрърля трилион долари.

2. Португалски

С това нямаме за цел да се фокусираме върху Португалия, а върху Бразилия, която бързо започва да се трансформира от току що възникнал пазар в държава с една от най-богатата нация. Научавайки португалски, ще си пробиеш път към заплетената система на местния бизнес.

3. Китайски

Има дозини различни езици и диалекти, които се говорят в Китай, но мандарин засега се говори най-много там – всъщност това е най-широко разпространеният език в света с 1.1 милиарда хора, на които им е роден език. Останалите езици и диалекти също не се говорят от малък брой хора.

Ву, например, който се използва във финансовия център на Шанхай, е език, който се говори от 80 млн. хора- това е потенциален пазар с размерите на цяла Германия.

4. Руски

Руският пазар има почти 150 млн. силни, очевидно безкрайни естествени ресусрси и бързо разрастващ се IT сектор. Би спечелил доверието на много местни хора, научавайки руски и ще се добeреш до много важни развиващи се на световния пазар компании. Нещо повече – можеш да четеш Толстой и Достоевски в оригинал.

5. Арабски

Милиони хора по света говорят арабски, Това е петият най-говорен език в света. Арабският свят е със много добре развиваща се “онлайн” културa, което го прави пазар с добър потенциал. Да не споменаваме и неверяотната петролна икономика в този регион. Лидери, които владеят техния език ще са с единия крак в световния пазар. Недостатък? С хилядите различни диалекти, избирането на най-подходящия ще бъде мъчително занимание.

6. Немски

Достатъчно е да се каже, че немският е един от основните световни езици и най-разпространеният роден език в Европейския съюз, а Германия е една от държавите с най-добра и най-силна икономика в света.

Да научиш чужд език може да отнема много време и енергия, но говорейки дори не толкова добре езика на бизнес партньорите си, е много повече от добра възможност.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *