Защо е Нужно да си Заобиколен от Стойностни Хора

photo-1455734729978-db1ae4f687fc

“Когато се съюзяваш с някого, избирай партньори, които притежават тези 12 качества, и подобри живота си.” Джон К. Максуел

В една книгата си (International Living, 2015) Джон Максуел изучава идеята за постигането на успех чрез стремеж. Той казва, че никой не изкачва планини без нужната подготовка, труд и ясната представа какво го ще му коства, за да оцелее през дългия и мъчителен път и да достигне върха. Същото е и в живота, никой не постига успех по случайност. Постигаме успех с ежедневно внимание и стремеж, че ще постигнем всичко, което е по силите ни. В тази книга Максуел споделя как да намериш хора, които да се съюзят с теб, и заедно да поемете към пътя на успеха. Също така описва с детайли кои са 12-те необикновени черти да търсиш във всеки един твой бъдещ партньор.

Правилният партньор до теб ще ти помогне да набереш сили и да осмислиш твоята гледна точка. Моментът, в който се съюзиш с някого, ти вече можеш да достигнеш до нови ресурси: знанията, опита, влиянието и потенциала на другия човек. Когато вече достигаш доста високо и ефективно ниво, ти не постигаш голям растеж като подобряваш себе си, защото можеш да се развиеш до определен процент. Вместо това ти стигаш това ниво сдружавайки се и свързвайки се с други спосбони хора, които излагат своите карти на масата.

Ето го и ключът към това: Не може да се съюзиш с когото и да било и да очакваш да успех. Ти трябва да си изключително стремглав. За да бъдеш ефективен, се съюзявай със стойностни хора. Ако не се съюзяваш с хора, които споделят твоите мечти и ценности, няма как да очакваш това съдружие да проработи.

Най-добрият избор

Когато търсиш подходящ партньор, не избирай по това какво казва, че може да направи, а по това какво е направил вече веднъж. Избирай въз основа на тяхното обичайно поведение. Така ще разбереш истинската им същност.

В повечето от случаите правим изборите си като се оповаваме на това какво мислим, че бихме могли да направим, а не на това, което по принцип правим. Нуждаем се от ясна картина на това, в което се целим.

Да изберем правилните партньори е решителна стъпка в развитието на живота ни. Можем обаче да изберем правилния партньор само, ако знаем какво има значение за нас. За това помага списъка от 12-те качества, които всеки твой партньор трябва да притежава според Джон Максуел.

Какви са ценностите ти?

За да откриеш стойностни хора, се нуждаеш от това да знаеш какво точно търсиш. Помисли върху това какви са твоите най-важни ценности, които търсиш и в другите. Като за начало ето и списъка на Максуел, за който говорихме:

1. Мисли за другите преди всичко.

2. Мисли мащабно, а не само за себе си.

3. Има страст, която пленява.

4. Предлага в допъление и своите умения.

5. Предлага чудесна подкрепа.

6. Притежава стремглав дух.

7. Има обширно влияние.

8. Има нагласата на деец.

9. Доказал се е в това, че постига успехи.

10. Отличава се от тълпата.

11. Създава отборна работа.

12. Умее да прави разлики.

Кои са точките, които са важни за теб? Отбележи си. Има ли и други качества или характерни черти, които са важни за теб и би искал да си отбележиш? Запиши и тях под тези. Сега си имаш списък, който ще ти помогне да откриеш правилните партньори.

 

Запомни нещо важно: Великите съдружия те правят по-добър, отколкото си. Те увеличават стойността ти, позволяват ти да се справяш по-добре от всякога, дават ти възможност да помогаш на други, пестят време, помагат ти да сбъднеш най-силните ти желания и да събереш твоя поглед към нещата и усилие в едно.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *