Въпросът, Който Има Силата Да Промени Живота ти Завинаги

photo-1430812411929-de4cf1d1fe73

Скоро имах честта да разговарям с 95- годишен мъж, който беше пълен с енергия, ентусиазъм и страст в очите за живота – нещо, което не бях виждал преди. Това, което ме изненада най- много, беше как този мъж беше съчетал годините си с онова младежко желание и онази младежда отдаденост, за да сътвори от всеки свой ден шедьовър.

Бяха минали грубо казано 10 минути от разговора ни, когато аз го попитах: ” Как го правиш? Как все още имаш пълните енергия, страст и ентусиазъм на твоите години? Не искам да прозвуча грубо, но ти си най- жадният и най- развълнуваният за промяна и живееш с пълния си потенциал на 95 години така, както хората на 20-30 години живеят.”

Отговорът му ме накара да усетя приятните тръпки по тялото си и наистина ме постави в дълбока размисъл в продължение на няколко дни: “Просто е, синко. През последните 50 години винаги съм си задавал един въпрос, “ако днес беше последният ми ден тук- сред живите, животът ми дали ще си е струвал?” Когато си задавам този въпрос всеки ден, той ме кара да се вълнувам всеки път щом се събудя и тя изживея деня , отдавайки му се изцяло. Наистина вярвам, че това е единствената причина, поради която все още съм жив.”

По- късно след разговора прекарах доста време, размишлявайки върху отговора на стария мъж. Осъзнах, че това отношение към живота трябва да бъде изпитано от всички ни, както в личния, така и в професионалния живот и във взаимоотношенията и случайните срещи с други хора през всеки един ден.

Свързано: Въпросите, Които Всеки Амбициозен Човек Трябва да си Задава

Животът ти ще си струва ли?

Този въпрос наистина е много дълбок и силен, когато се замислиш над него. Всички ние трябва да се питаме, ”ако днес беше последният ми ден сред живите, моят живот би ли си струвал?” Невероятно е да виждаш толкова много хора, които просто безцелно управляват живота си без никога да осъзнаят, че съществуването е кратък момент и ние не сме безсмъртни.

Безцелното лутане и неосъзнатото- това е главната причина защо хората не следват и не изживяват най- силните си увлечения. От другата страна стоят хората, които се впускат в това, което ги зове, хората ,които дават всичко от себе си , работят повече, отколкото трябва, стараят се повече, отколкото трябва, и създават чудеса.

Животът изпъленн с дните “понякога” с нищо не се застъпва със значителния живот. Съветвам те да си задаваш този въпрос всеки ден. Сигурен съм, че ще откриеш нови увлечения в живота, които ще карат другите да те питат, както аз питах стария мъж. “Какво правиш ти по- различно от останалите?”

Свързано: Как да Откриеш Своето “Защо” в Живота

Открий значимите неща, отхвърли материалното

Да имаш живот, който си струва, е много повече от материалните придобивки. Мисля, че точно това е, в което хората често се оплитат. Когато последните ти дни на земята настъпят, материалните неща, които притежаваш, няма да са първото нещо, което ще ти изникне в съзнанието. Може да имаш много пари, тонове прекрасни предметно това не означава, че животът ти си струва.

Всички искаме да се чувстваме удобно и да се радваме на хубавите привилегии в живота, но не трябва да забравяме кое е най- важното от всичко. Какви са взаимоотношенията ти с другите? Добър участник ли си в живота на другите? Бизнесъс или организацията ти допринасят ли значително за индустрията, към която се пречисляват? Изживяваш ли всеки един ден като даваш всичко от себе си? Създаваш ли чудеса?

Попитай себе си този простичък въпрос, “Ако днес беше последният ми ден сред живите, моят живот би ли си струвал?” Може точно той да промени живота ти и да те упъти към съвсем друга посока.

Matt Mayberry, “Entrepreneur”

Screen Shot 2016-05-02 at 10.51.51 PM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *